Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul condamnat la închisoare pentru…

Judecătorul condamnat la închisoare pentru luare de mită, dar disculpat de Curtea de Apel și CSJ, vrea să revină în funcție

La o săptămână după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a achitat pe Gheorghe Popa, judecătorul care în 2013 a fost reținut în flagrant cu mită și care are a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare, acesta ar putea reveni în funcție. În ședința din 11 iulie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va fi examinată cererea lui Gheorghe Popa referitor la anularea suspendării din funcția de magistrat al Judecătoriei Orhei, sediul Telenești. Gheorghe Popa a fost suspendat din funcție acum trei ani și jumătate, în octombrie 2013, printr-o decizie a CSM. 

Cinci luni mai târziu, la 8 aprilie 2014, magistratul Victor Boico de la fosta Judecătorie Buiucani pronunța pe numele lui o sentință de condamnare la închisoare cu executare pentru șapte ani și aplica o amendă record, de 160 de mii de lei. Boico, însă, nu a pus în executare sentinţa imediat, aceasta urmând a fi executată doar după ce se vor pronunţa şi magistraţii de la Apel.

După 19 luni de examinare în instanța de Apel, magistrații Gheorghe Iovu, Dina Rotarciuc și Ion Secrieru stabileau că în acțiunile lui Popa nu au fost aspecte penale, iar fapta este una contravențională. Totuși, aceștia nu-l pedepseau pe primul judecător din R. Moldova care în acest mileniu a fost reţinut în flagrant cu mită şi primul magistrat condamnat pentru că ar fi fost mituit nici măcar cu amendă, pentru că a expirat termenul de prescripţie.

Ulterior, CSJ a trimis dosarul la rejudecare, pentru ca, în final, la 8 decembrie 2016, CA Chişinău să-l achite pe magistrat, iar alți trei judecători de la CSJ, Petru Ursache, Ghenadie Nicolae și Petru Moraru, la 4 iulie curent, să mențină decizia prin care judecătorul de la Telenești, reținut cu mare tam-tam în octombrie 2013, era declarat nevinovat, iar acțiunile sale erau calificate drept o provocare pusă la cale de organele de drept.

Primul magistrat reținut și condamnat în timpul reformei

Procurorul Octavian Iachimovschi, avocatul Vasile Nicoară și inculpatul Gheorghe Popa în timpul examinării dosarului la Judecătoria Buiucani, Chișinău

În 2013, în plin proces de reformare şi sub presiunea instituţiilor europene care au pompat zeci de milioane de euro în justiţia R. Moldova, a fost reţinut în flagrant, luând mită, un prim judecător. În octombrie 2013, Gheorghe Popa era magistrat la Judecătoria Teleneşti. El a fost reţinut primind 200 USD de la avocatul Andrei Durnea, care îl reprezenta în instanţă pe Roman Buşovschi, a doua zi după ce a scos de pe rol o cerere de chemare în judecată, într-un litigiu civil privind încasarea unei datorii. Cazul a fost mediatizat în special de presa afiliată puterii, fiind prezentat ca un argument că reforma justiţiei dă rezultate, iar lupta cu corupţia din justiţie a demarat. Totul a culminat cu condamnarea magistratului, în aprilie 2014.

ZdG a fost singura instituţie media care a participat la toate şedinţele de judecată din dosarul Popa, desfăşurate în decembrie 2013—aprilie 2014.

Pe tot parcursul procesului penal, Gheorghe Popa a susținut că la mijloc este o provocare, pusă la cale de către Centrul Național Anticorupție (CNA).

„Ce a făcut CNA-ul este o pro­vo­care, o însce­nare…”, a spus Popa, la ultimul cuvânt, în 2013. „A fost o însce­nare, ca să mă ia cu orice preţ. La CNA, de mai multe ori mi s-a spus că, dacă-mi recu­nosc vina, îmi dau dru­mul acasă”, spunea anterior Popa.

Prin deciziile ulterioare ale colegilor din instanțele ierarhic superioare, Popa a fost achitat:

Urmăriți AICI cronologia evenimentelor în dosarul Popa, de lacondamnarea de către instanța de fond până la achitarea de către Curtea Supremă de Justiție: