Polonia va sponsoriza revitalizarea urbană a orașelor din Moldova. „Doar pentru prima etapă vor fi oferiți 200.000 de euro”

Chisinau-Capitala-Republicii-Moldova-1-1140×617

În urma unui acord bilateral, Polonia va oferi asistență tehnică și consiliere la nivel național și regional pentru dezvoltarea orașelor din Moldova. Iar, la nivel local prin consiliere, instruiri și dezvoltarea capacităților se urmărește elaborarea programelor de revitalizare urbană și implementarea proiectelor. La prima etapă a proiectului vor fi revizuite și dezvoltate idei de politici, mecanisme orientate spre dezvoltarea urbană, astfel încât la a doua etapă să fie elaborate programe și proiecte de revitalizare a orașelor selectate.

Proiectul se va desfășura în 3 etape:

# Inițial vor fi create grupuri de lucru din care vor face parte reprezentanți ai municipiilor, ai agențiilor de dezvoltare regională, ai ministerului.

# Ulterior, aleșii locali și ceilalți specialiști vor fi instruiți și vor realiza și un schimb de experiență și bune practici în domeniul revitalizării urbane

# În etapa a treia vor elabora concepte de proiecte ce vor participa la un concurs și vor obține finanțare de la Guvernul Poloniei.

Pentru prima etapă vor fi oferiți circa 200 mii euro. Este informația oficială prezentată de ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. De asemenea, ministrul a precizat că după modificările legislației, acest proiect este prima inițiativă în cadrul căreia municipiile beneficiază de suport pentru creștere și dezvoltare locală.

„Vom asigura suportul necesar autorităților din Moldova în vederea revitalizării urbane și dezvoltării orașelor, bazându-ne pe experiența Poloniei în domeniu. Acest proiect nu este întâmplător, dar este un rezultat al cooperării eficiente pe parcursul ultimilor șase ani dintre ministerele pe care le reprezentăm”, a subliniat Pawel Chorazy.

În acest moment în proiect participă 13 localități: 10 municipii și 3 orașe. Se planifică selectarea a aprox. 10 proiecte de revitalizare a orașelor în cadrul concursului organizat la cea de a doua etapă a proiectului. Participanții la proiect vor beneficia de instruiri, vizite de studiu în Polonia și consiliere din partea experților polonezi pentru a elabora și implementa proiecte locale de revitalizare urbană. Proiectul se bazează pe o abordare participativă – implicarea tuturor părților interesate relevante. Rezultatul de bază al proiectului va fi un sistem operațional funcțional pentru o dezvoltare urbană dinamică și revitalizarea orașelor.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente