Guvernul de la Chişinău, somat de Moscova să renunțe „la presiuni asupra Transnistriei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Duma de Stat de la Moscova a votat astăzi, 7 iulie, un proiect de lege privind situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi „tendinţele negative în dezvoltarea situaţiei din jurul regiunii ca urmare a acțiunilor autorităţilor Republicii Moldova şi Ucrainei”.

Proiectul elaborat de Comitetul Dumei de Stat pentru relaţiile cu CSI arată existența unor „tendințe negative semnificative în evoluția situației politice din jurul Transnistriei și situația socio-economică în regiune. Situația actuală este cauzată de acțiunile autorităților din Republica Moldova și Ucraina, este o amenințare reală pentru stabilitatea regională, prosperitatea și securitatea locuitorilor din Transnistria, inclusiv a celor 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse care locuiesc acolo”, conform Ria Novosti.

Astfel, deputaţii ruşi cer Guvernului de la Chişinău şi autorităților de la Kiev „să se abțină de la orice formă de presiune asupra Transnistriei”.

„Fără a discuta cu Tiraspolul au fost deschise posturi mixte moldo-ucrainene de frontieră și vamale pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, care este contrar obligațiilor asumate privind inadmisibilitatea oricăror acțiuni care vizează restrângerea libertății activității economice a întreprinderilor și persoanelor fizice din regiune, precum şi a fost instituită blocada economică”, se arată în document.

În proiect este specificat, de asemenea, că misiunea pacificatoare rusă din Transnistria nu are alternativă, iar Duma de Stat condamnă orice îndemnuri unilaterale de lichidare a acesteia sau de perturbare a acţiunilor Comisiei Unificate de Control.

„Duma de Stat insistă asupra organizării de urgenţă a unei noi runde de negocieri pe platforma permanentă din cadrul procesului de negocieri de reglementare a conflictului transnistrean (format 5+2) şi consideră inacceptabile încercările de modificare a acestui format”, se subliniază în proiectul declaraţie.

Proiectul adoptat al declarației urmează să fie transmis către OSCE, Parlamentul Republicii Moldova, Sovietul Suprem al Transnistriei şi către Rada de la Kiev.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...