Peste 600 de agresori, scoși imediat din familie pentru a proteja membrii familiei de violență

Din 16 martie, Poliția a emis 689 de ordine de restricție de urgență pentru a scoate imediat agresorul din familie, ca măsură de prevenire sau în urma unui act de violență asupra membrilor familiei. La data menţionată au intrat în vigoare mai multe modficări legislative în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

Astfel, pentru actele de violență soldate cu vătămarea neînsemnată a integrității corporale, agresorul nu mai are alternativa de a achita doar o amendă, în privința acestuia fiind aplicat arestul pe o perioadă până la 15 zile sau pedeapsa cu  muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, împăcarea victimei cu agresorul fiind inadmisibilă.

De asemenea, potrivit noilor amendamente, victima poate mult mai ușor să beneficieze de măsuri de protecție și să-i fie acordată asistența juridică garantată de stat. Declaraţia independentă a victimei este suficientă pentru emiterea ordonanţei de protecţie, fapt ce simplifică procedura de obținere a măsurilor de protecție.

Potrivit Poliţiei, cazul recent al unei familii de la Ștefan-Vodă, unde un bărbat și-a maltratat concubina, iar autoritățile au fost sesizate de către vecini, demonstrează eficiența noilor prevederi legale.

Astfel, în urma actului de violența comis, Poliția a emis la 17 martie 2017ordinul de restricție de urgență pe numele agresorului, ulterior fiind emisă și ordonanța de protecție la 24 martie 2017. Agresorul a fost referit justiției, iar la 23 iunie  acesta a fost condamnat la 6 ani privațiune de libertate.

Astfel, a fost posibilă protejarea victimei de agresor într-un timp foarte scurt.

Ca rezultat, 367 victime au fost asistate în vederea emiterii ordonanței de protecție, în procedură civilă de către instanțele judecătorești.

În prima jumătate a anului curent au fost înregistrate peste 1200 cazuri de violență în familie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.