Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Candu: „Corupție este și fără…

Candu: „Corupție este și fără tichetele de masă”

Astăzi, la ședința Parlamentului, Andrian Candu a fost întrebat despre necesitatea proiectului de lege privind tichetele de masă. Acesta a fost înregistrat la 17 martie în Parlament de către cinci democrați: Andrian Candu, Valentina Buliga, Raisa Apolschi, Valentina Stratan și Igor Vremea. Documentul presupune ca angajații din R. Moldova vor beneficia de un adaos zilnic la salariu de 45 de lei. Autorii susțin că taloanele de masă vor constitui un drept al angajatorilor, nu o obligație. Cu privire la intermediari, Candu afirmă că tichetele de masă vor reprezenta un fel de luptă cu evaziunea fiscală și nu un element de corupție. 

„Azi sunt întreprinderi care-și organizează cantinele, dar sunt și marea majoritate de alți patroni care nu-și permit să organizeze puncte de alimentare  organizate, așa le oferim șansa în mod opțional, să aibă și acest sistem. În drum spre casă, angajatul poate trece pe la magazin și poate duce alimente și copiilor. Acesta nu presupune alimentarea imediată a angajatului,  el poate mânca și în altă parte sau își poate cumpăra ceva din altă parte. Corupție este și fără tichete de masă, acestea pot fi un fel de luptă cu evaziunea fiscală. Acest element va aduce beneficiu economic și social, nu cred că va aduce elemente legate de corupție.

Tichetele de masă vor fi și pe hârtie, și în formă electronică. Întregul sistem presupune 4 factori: operatori ai tichetelor de masă, angajatori, angajați (care sunt și beneficiari), societăți de alimentare publică.

Tichetele sunt un supliment la salariu. Tichetul de masă are o valoare de 45 de lei, care va fi revizuită în funcție de inflație. Acest supliment la salariu este neimpozabil. Pentru angajator este un cost deductibil. Legea pornește de la domeniul privat, dar nu exclude instituțiile de stat. Am avut discuții cu prim-ministrul și colegii din Guvern, poate în 2018 ar putea apărea și primele categorii de bugetari care vor beneficia de tichete de masă.  Subiectul a fost discutat cu sindicate, patronate, societate civilă, companii internaționale, investitori care au organizate cantine în cadrul întreprinderile lor. Acest sistem nu este obligatoriu, dar e unul important în ceea ce ține de concurență”, a explicat Candu.