Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de medicamente compensate

Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de medicamente compensate. De asemenea, parțial va fi acoperit și costul unui medicament indicat bolnavilor oncologici, pentru atenuarea durerii. Preparatele pentru aceste categorii de pacienți au fost adăugate în lista medicamentelor compensate.

Ministerul Sănătății a inclus în lista medicamentelor compensate 12 denumiri internaționale comune. Dintre acestea, 5 preparate au fost înlocuite cu alte 5 existente în lista veche, iar  7 au fost adăugate.

Preparatele substituite au efecte terapeutice mai bune sau sunt inovatoare.

De exemplu,  medicamentul Cetirizinumul, prescris anterior pentru infecți respiratorii acute, a fost înlocuit cu Ibuprofen.  Preparatul  pentru dureri lombare  Tolperisonum a fost substituit cu Tizanidinum, iar medicamentul Dexketoprofenum a fost indicat pentru controlul durerii la maladiile oncologice.

Dintre aceste 12 denumiri internaționale comune noi de medicamente, trei vor fi eliberate gratuit pacienților. Este vorba despre preparatele utilizate în terapia fibrozei chistice, epidermolizei buloase și infecțiilor respiratorii acute la copii.

Șapte preparate indicate pentru tratamentul maladiilor neurologice, gastrologice și controlul durerii la pacienții oncologici au fost compensate în proporție de 70 la sută.

Totodată, două medicamente recomandate pentru tratamentul depresiei și maladiei Alzheimer au fost compensate în proporție de 30 la sută.

Peste 522 de milioane de lei au fost planificați pentru tratamentele compensate, în anul 2017. Până în prezent, 46 la sută din această sumă a fost valorificată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.