Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ibuprofenul, pe lista extinsă a…

Ibuprofenul, pe lista extinsă a medicamentelor compensate. Agenţia Europeană a Medicamentului: Ibuprofenul, consumat în exces, duce la infarct şi accident vascular cerebral

Persoanele diagnosticate cu depresie și Alzheimer vor beneficia în premieră de medicamente compensate. De asemenea, parțial va fi acoperit și costul unui medicament indicat bolnavilor oncologici, pentru atenuarea durerii. Preparatele pentru aceste categorii de pacienți au fost adăugate în lista medicamentelor compensate, notează Ministerul Sănătății (MS) într-un comunicat emis astăzi. 

Ministerul Sănătății a inclus în lista medicamentelor compensate 12 denumiri internaționale comune. Dintre acestea,  5 preparate au fost înlocuite cu alte 5 existente în lista veche, iar  7 au fost adăugate.

Preparatele substituite au efecte terapeutice mai bune sau sunt inovatoare, se spune în comunicatul MS. De exemplu,  medicamentul Cetirizinumul, prescris anterior pentru infecți respiratorii acute, a fost înlocuit cu Ibuprofen.  Preparatul  pentru dureri lombare  Tolperisonum a fost substituit cu Tizanidinum, iar medicamentul Dexketoprofenum a fost indicat pentru controlul durerii la maladiile oncologice.

Ibuprofenul, un medicament folosit frecvent  împotriva durerilor şi inflamaţiilor, poate duce la infarct şi la accident vascular cerebral, dacă este luat în exces, iar pacientul depăşeşte doza de 2.400 de miligrame pe zi. Anunţul a fost făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), care a reevaluat produsul medicamentos, notează adevărul.ro

Potrivit EMEA, riscul cardiovascular generat de ibuprofen în doze mari este similar cu cel generat de analgezicul diclofenac (voltaren şi alte denumiri), a cărui utilizare a fost deja restrânsă din 2013 pentru pacienţii care au anumite probleme cardiovasculare. În consecinţă, agenţia europeană îi îndeamnă pe medici să evalueze „cu atenţie” riscurile cardiovasculare ale pacienţilor înainte de a prescrie ibuprofen pe durată mare şi în doze importante. Avizul vizează doar tratamentele administrate pe cale orală, nu gelurile şi cremele pe bază de ibuprofen.

Dintre aceste 12 denumiri internaționale comune noi de medicamente, trei vor fi eliberate gratuit pacienților. Este vorba despre preparatele utilizate în terapia fibrozei chistice, epidermolizei buloase și infecțiilor respiratorii acute la copii.

Șapte preparate indicate pentru tratamentul maladiilor neurologice, gastrologice și controlul durerii la pacienții oncologici au fost compensate în proporție de 70 la sută.

Totodată, două medicamente recomandate pentru tratamentul depresiei și maladiei Alzheimer au fost compensate în proporție de 30 la sută.

Peste 522 de milioane de lei au fost planificați pentru tratamentele compensate, în anul 2017. Până în prezent, 46 la sută din această sumă a fost valorificată.