02:23:18 19.04.2024
Stiri

„Timpul”: Managementul capitalei efectuat de Chirtoacă, calificat drept defectuos de toate rapoartele de audit

Social 07.07.2017 12:40 Vizualizări1201 Autor: Ziarul National
„Timpul”: Managementul capitalei efectuat de Chirtoacă, calificat drept defectuos de toate rapoartele de audit


„Toate rapoartele de audit din ultimii ani atrag atenția asupra managementului și o administrării defectuoasă a bugetului și bunurilor municipiului Chișinău. În rapoarte se menționează că administrația Capitalei, inclusiv Dorin Chirtoacă, nu au asigurat o bună gestionare a patrimoniului. Mai mult, după cum reiese din rapoarte, situația a degradat în ultimii doi ani”, scrie astăzi publicația „Timpul”.

Autorii materialului fac trimitere la raportul auditului bugetelor şi gestionării patrimoniului public în 2012, care ar evidenția abateri şi iregularităţi. „E vorba de neelaborarea şi neimplementarea unor proceduri de control intern, care ar responsabiliza părţile angajate în procesul bugetar; vidul legislativ/normativ în materie de identificare/evaluare/ monitorizare a potenţialului economic aferent formării bazei de impozitare concludente; absenţa unui mecanism bazat pe criterii fundamentate de stabilire a normativelor de finanţare bugetară; nerespectarea procedurilor de achiziţie a mărfurilor şi serviciilor; utilizarea neregulamentară a mijloacelor publice destinate valorificării investiţiilor şi reparaţiilor capitale etc”, se arată în material.

O atenţie sporită în cadrul auditului s-a acordat procesului şi calităţii serviciilor publice prestate populaţiei, fiind constatată o preocupare irelevantă privind: eficientizarea proceselor de prestare a serviciilor întru asigurarea principiilor solidarităţii şi echităţii sociale; asigurarea sporirii impactului serviciilor prestate şi diminuării costului acestora; îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate.

„Managementul şi controlul intern neriguros în procesul de gestionare a patrimoniului public, inclusiv a celui aflat în administrarea întreprinderilor municipale, au generat deficienţe şi lacune, ce se exprimă prin: lipsa unei evidenţe conforme a patrimoniului public şi a raportării veridice a situaţiilor patrimoniale; neasigurarea înregistrării integrale a dreptului de proprietate la organul cadastral; implicarea riscurilor de neintegritate a patrimoniului public”, concluzionează Curtea de Conturi, arată Timpul.

Aceeași sursă relevă faptul că primarul Chirtoacă nu ar fi întreprins nimic pentru a îndeplini recomandările auditorilor. „Astfel că următorul document – Raportul auditului conformităţii gestionării patrimoniului public în cadrul entităţilor publice din mun. Chişinău pentru anii 2014-2015 constată: „Deşi Primarul general al mun. Chişinău, dispunînd17 (în anul 2012) efectuarea inventarierii imobilelor şi încăperilor, pare că a întreprins măsuri pentru executarea cerinţelor instituţiei supreme de audit, totuşi, în opinia auditului, acţiunile realizate contravin spiritului recomandărilor înaintate”.

Continuarea AICI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md