22:09:38 25.04.2024
Stiri

Schimbul de REPLICI dintre Cornel Ciurea și Pavel Postică continuă. „Cum vrea Promo-LEX să scape basma curată”

Politică 07.07.2017 12:00 Vizualizări2104 Autor: Ziarul National
Schimbul de REPLICI dintre Cornel Ciurea și Pavel Postică continuă. „Cum vrea Promo-LEX să scape basma curată” europalibera.org


„Recent, am avut un schimb de replici cu Pavel Postică, director de program la Asociaţia „Promo-LEX”. În opinia exprimată pentru Ziarul NAȚIONAL am susţinut faptul că un şir de organizaţii din societatea civilă s-au politizat, au comportamente partizane şi aplică standarde duble în contextul reformei sistemului electoral. „Promo-LEX” era menţionat printre aceste organizaţii. Domnul Postică a negat aceste lucruri şi a amintit un fapt căruia nu i-am acordat o atenţie specială – şi anume că, în 2013, „Promo-LEX” a venit cu critici la adresa iniţiativei PLDM şi PDM cu privire la trecerea la sistemul mixt”, scrie analistul politic Cornel Ciurea, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ciurea, replica lui Postică ar fi o „manipulare crasă”. „Amintind de comentariul critic făcut modificării sistemului electoral din 2013, dl Postică nu doreşte să pomenească despre radicala schimbare de comportament politic al organizaţiei din care face parte şi al altor instituţii similare. În 2013, „Promo-LEX” şi-a afişat doar poziţia dorind, probabil, să-şi fixeze rolul de jucător în sectorul electoral. Dar în 2017 „Promo-LEX”, împreună cu alte organizaţii, declanşează acţiuni de protest, chiar dacă de amploare redusă, la care participă sub diverse forme partidele politice de opoziţie.

Citește și: OPINIE: „Cum europenii, societatea civilă și actuala opoziție nu s-au opus votării mixt-ului în 2013”

Din punctul nostru de vedere, recurgerea la acţiuni de protest, în condiţiile în care eşti un simplu ONG menit mai curând să pui în discuţie subiecte de interes general şi să moderezi aceste dezbateri, probează o alunecare spre partizanat politic şi aplicarea de standarde duble. Această radicalizare a comportamentului unor organizaţii din sectorul neguvernamental poate fi pusă în relaţie şi cu aducerea de către unele partide politice a oamenilor la protestele declanşate de societatea civilă împotriva schimbării sistemului electoral. Putem constata că s-a realizat un fel de „diviziune a muncii” - societatea civilă asigură caracterul pretins non-politic al mitingurilor de protest, iar partidele politice – Partidul Nostru, Platforma DA şi PAS – aduc oameni la miting. Strategia folosită este identică cu cea a Platformei DA din 2015 – crearea unei Platforme declarate civile la care au contribuit mulţi lideri ong-işti şi apoi transformarea ei în partid politic, cu retragerea din ea a unor ong-işti, care nici usturoi n-au mâncat nici gura nu le miroase”, menționează analistul.

Citește și: REPLICĂ // „Promo-LEX”: „Comentatorul Corneliu Ciurea are pierderi de memorie și folosește falsuri și minciuni în expunerea informațiilor ”

Astfel, Cornel Ciurea consideră că unele ong-uri, inclusiv „Promo-LEX”, sunt „angajate” astăzi în crearea de culoare pentru formaţiunile politice de opoziţie. „În opinia noastră, asta înseamnă în mod neîndoios partizanat politic. De altfel, interzis de legea privind asociaţiile obşteşti. Acest comportament este cu atât mai ipocrit, cu cât se asociază cu acţiuni de organizare de dezbateri pe tema schimbării sistemului electoral în raioanele republicii.

Declanşând şi organizând acţiuni de protest, „Promo-LEX” nu se sfieşte, în acelaşi timp, să solicite fonduri de la donatorii străini pentru organizarea de dezbateri în care are rolul de moderator, pretins neutru. Astfel, are loc un fel de şezut în două luntri. Ieşind în stradă, „Promo-LEX”, probabil în mod dezinteresat şi cu titlu gratuit, critică sistemul electoral mixt, iar în cadrul dezbaterilor, contra remuneraţiilor venite din partea donatorilor, asigură rolul de arbitraj pseudoechidistant între diverse grupuri politice. Din nou, suntem martorii standardelor duble. Totuşi, în cazul „Promo-LEX” există, cel puţin, scuza că au avut în 2013 o zvâcnire modestă de opunere în faţa sistemului mixt. Acelaşi lucru nu poate fi spus despre multe alte ong-uri care astăzi critică sistemul mixt. Tocmai acest lucru am vrut să-l scot în evidenţă în comentariul pentru Ziarul NAȚIONAL. De aceea, dl Postică trebuie să vadă lucrurile global. Ne referim la faptul că societatea civilă, în general, şi-a trădat misiunea de arbitru şi de factor stabilizator pentru societatea moldovenească. Iar alunecarea ei înspre partizanatul politic trebuie sancţionată”, a conchis Ciurea.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md