Ex-ministrul Mediului atenţionează: Se va permite vânătoarea a peste O SUTĂ DE MII de animale!

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, se arată indignat de un proiect de hotărâre de Guvern, care ar permite vânatul unui număr impunător de specii cinegetice, inclusiv dintre cele la care a fost interzis vânatul în ultimii doi ani.

De exemplu, se propune aprobarea spre vânat a 19.000 de iepuri de câmp, efectivul cărora a crescut substanţial în ultimii doi ani, în perioada acţiunii prohibiţiei la această specie…La fel, se permite împuşcarea a câte 20.000 de porumbei şi raţe, lişite, găinuşe de baltă, protejate anterior. În această situaţie, nu cred să mai vedem la iarnă stolurile de lebede şi raţe, care au poposit acum câteva luni pe meleagurile noastre, graţie liniştii instaurate de interdicţia vânătorii acestor specii de păsări”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministrul a calculat că, împreună cu celelalte specii de faună sălbatică incluse în proiect, se va permite vânătoarea a peste o sută de mii de animale. Mai mult, potrivit lui Munteanu, “fiind ştiut năravul” iubitorilor de vânătoare, se poate lesne multiplica această cifră şi “vom constata că se preconizează un adevărat carnagiu, iar cei care ar fi trebuit să responsabilizeze vânătorii şi să combată braconajul se situează de partea lor“.

“Se pare că pentru actuala conducere a ministerului, interesele tagmei vânătoreşti prevalează asupra imperativelor de mediu. Chiar în Nota informativă la proiect se declară cu non-şalanţă că „limitele de recoltare şi termenele de vânătoare au fost propuse de Societatea Vânătorilor şi Pescarilor şi Agenţia Moldsilva” şi că acestea sunt „acceptabile”…”, a adăugat el.

Valeriu Munteanu şi-a exprimat speranţa că membrii Guvernului nu vor accepta această redacţie a proiectului şi să solicite autorilor de la minister să revină asupra propunerilor, “altfel riscăm că la următoarea ediţie a Cărţii Roşiii vor mai fi incluse câteva specii noi”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.