(video) Ştiai asta? Un studiu relevă că limitatoarele de viteză din Chişinău nu corespund standardelor

Limitatoarele de viteză din Chișinău nu ar corespunde standardelor internaţionale, ar fi de o calitate inferioară și ar fi montate cu grave încălcări de instalație și locație. Declaraţiile îi aparţin expertului în energetică Sergiu Ungureanu, care a prezentat un studiu în acest sens în cadrul unei conferinţe de presă, scrie UNIMEDIA.

FOTO: cosmopolisfaza1.ro

Pentru Chișinău au fost alese acele limitatoare care reduc viteza până la 30 km/h. Pentru acest tip de denivelări artificiale, standardul lungimii de coardă a limitatorului (lăţimea fiecărui element) ar trebui să fie de cel mult metri. În Chișinău, limitatoarele au doar 0.65 metri, ceea ce face impactul mult mai agresiv. Respectiv, există cazuri în care denivelările provoacă pagube mașinilor chiar la fața locului.

Vezi şi: (foto) Chişinău: Unui Mercedes i-a căzut o roată după ce a trecut peste un limitator de viteză

O altă încălcare constatată în privinţa acestor limitatoare este că pentru achiziţia acestora nu au fost realizate licitații publice. O astfel de instalație din Chișinău ar costa aproape 60.000 de lei fiecare. O placă din care este format limitatorul ar costa 50 de euro.

“O simplă căutare pe Google arată că acestea pot fi procurate și la prețuri de 17-18 euro”, a spus Sergiu Ungureanu.

“Dispun de informație neoficială că la depozit mai există multe din aceste plăci, care urmează a fi instalate oriunde, pentru a scrie că au fost instalate și să închidă acest dosar”, a mai declarat Sergiu Ungureau.

FOTO: novinite.bg

Mai mult, instalările limitatoarelor de viteză nu ar fi coordonate cu instituții ca Ministerul Afacerilor Interne, Regia Transport electric și Parcul Urban de Autobuze, ceea ce este o încălcare. Aceste limitatoare sunt un obstacol și pentru lucrările de deszăpezire. Însăși Exdrupo a recunoscut că în perioada 2016-2017 au fot deteriorate 14 utilaje de deszăpezire.

Un efect negativ al limitatoarelor de viteză este și impactul asupra mediului. Studiile demonstrează că din cauza accelerării, care se întâmplă după trecerea peste limitator, mașina consumă mai mult combustibil și astfel, emisiile de gaze sunt mai mari.

Vezi şi: (video) Chişinău: Un autobuz de rută iese pe contrasens ca să ocolească un limitator de viteză

“Reieșind din considerentul că limitatoarele instalate în Chișinău nu ar corespunde standardului legal aprobat pentru Republica Moldova, fiecare șofer care a fost nevoit să își repare mașini din cauza limitatoarelor de viteză pot pretinde la despăgubiri materiale din partea primăriei”, a precizat Sergiu Munteanu.
Din 2014, în Chișinău au fost instalate limitatoare de viteză la 110 treceri. Primăria ar plănui să mai instaleze încă circa 50 de limitatoare. Costul total al acestui proiect ar ajunge la peste opt milioane de lei.

Studiul în format textual:

Cmentariile sunt închise