05:04:54 18.04.2024
Stiri

VIDEO // Scindare monumentală pe Pământ al unui gigant cu o suprafaţă de patru ori mărimea Londrei. Terra, mai vulnerabilă ca oricând

Știri 07.07.2017 07:30 Vizualizări2348 Autor: Ziarul National
VIDEO // Scindare monumentală pe Pământ al unui gigant cu o suprafaţă de patru ori mărimea Londrei. Terra, mai vulnerabilă ca oricând


O uriaşă bucată de gheaţă, de două ori mărimea Qatarului, s-ar putea desprinde curând din Antarctica, avertizează experţii.

Dacă Larsen C se va rupe, va fi unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurând 6000 de km pătraţi. Asta înseamnă de patru ori suprafaţa Londrei sau de şapte ori cea a New York-ului, notează CNN.

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Fisura se întinde acum pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km de legătură, avertizează Agenţia Spaţială Europeană. Nu se ştie cu exactitate cât timp va dura până se va rupe complet.

Agenţia Spatială monitorizează situaţia prin CryoSat, misiunea lor dedicată pe Antarctica şi Groenlanda, alături de alte două radare ale ESA. Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta şi un pericol pentru nave.

„Nu suntem siguri ce se va întâmpla”, spune Anna Hogg, de la University of Leeds. "S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în Pasajul Drake "

Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA.

Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare în această parte a planetei, spune NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.

Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pământ, după monumentala scindare.

Iată cum arăta situaţia acum şase luni:


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md