04:10:25 19.04.2024
Stiri

Cele CINCI opţiuni pe care le are Trump în criză nucleară din Coreea de Nord

Știri 07.07.2017 08:01 Vizualizări1185 Autor: Ziarul National


Cele CINCI opţiuni pe care le are Trump în criză nucleară din Coreea de Nord Sursa: ziare.com

Preşedintele american, Donald Trump, trebuie să rezolve problema Coreei de Nord, mai ales după ce Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală chiar de Ziua Naţională a SUA.

Astfel, ameninţarea nucleară a Coreei de Nord este tot mai serioasă, iar liderul de la Casa Albă trebuie să acţioneze.

Sky News trece în revistă cinci opţiuni pe care acesta le are pentru a rezolva criza.

Jurnalista Amanda Walker aminteşte că Trump a spus, la începutul lunii ianuarie, că, deşi Coreea de Nord era în ultimele faze ale dezvoltării unei rachete nucleare capabile să ajungă în părţi ale Statelor Unite, „asta nu se va întâmpla”.
Însă, după jumătate de an, s-a dovedit că Trump s-a înşelat, iar tensiunile sunt mai mari decât oricând. În plus, nici declaraţiile sale nu sunt în măsură să arate o linie clară.

La sfârşitul lunii aprilie, spunea că „este posibil să ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord”, însă pe 1 mai a recunoscut că „ar fi onorat” dacă s-ar întâlni cu Kim Jong Un.

Opţiunea 1 - China

Într-un mesaj postat, marţi, pe Twitter, Trump a anunţat că speră la o „mişcare cu greutate” din partea Beijingului faţă de Phenian. China este principalul partener comercial al Coreei de Nord.

Liderul de la Washington a afirmat în repetate rânduri că China ar trebui să-şi folosească influenţa asupra vecinului sau. Donald Trump speră ca China să „pună capăt acestei absurdităţi o dată pentru totdeauna”.
În plus, Trump a acuzat China că prin intensificarea schimburilor comerciale cu Coreea de Nord subminează eforturile SUA.
Însă Beijingul a dat de înţeles că nu ia în calcul vreo acţiune în acest sens şi pare interesat mai degrabă de situaţia din regiune decât de programele nucleare şi de rachete ale Phenianului.

Astfel, notează sursa citată, SUA par că şi-au pierdut încrederea în abilitatea Chinei de a schimba situaţia. Mai mult, Beijingul a cerut Washingtonului să înceteze exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud, în schimbul unei opriri a testelor cu rachetă din Coreea de Nord.

În plus, nu doar Beijingul crede că exerciţiile militare din Coreea de Sud au deschis drumul testelor Phenianului cu racheta balistică intercontinentală, ci şi Moscova.

Opţiunea 2 - Sancţiuni

ONU a impus deja mai multe seturi de sancţiuni Phenianului, însă China este considerată ca fiind cea care poate da cea mai usturătoare lovitură economică.

Însă nici în acest caz Beijingul nu s-a folosit de influenţa sa. Mai mult, în urmă cu câteva zile, SUA au sancţionat o bancă din China acuzată că a spălat bani nord-coreeni.

Administraţia Trump a transmis despre această mişcare că vizează reducerea fondurilor pentru programul de înarmare al regimului şi nu pedepsirea Chinei pentru o presupusă lipsă de acţiune. În replică, Beijingul a susţinut că acest gen de măsuri ar putea afecta cooperarea dintre cele două state.

Opţiunea 3 - Lovitura militară

Trump a insistat că este posibilă acţiunea militară, însă această opţiune este considerată de mulţi de neconceput, din cauza pierderilor uriaşe de vieţi omeneşti ce ar fi implicate de lovituri ale Coreei de Nord împotriva Sudului.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a spus că un conflict în Coreea de Nord „ar fi probabil cea mai rea luptă din vieţile celor mai mulţi oameni”.

Există deja 28.000 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud şi există opţiunea detaşării de şi mai multe trupe, avioane şi nave în zonă.

Însă, dacă se va ajunge la concluzia că într-adevăr a fost lansată o astfel de rachetă intercontinentală, SUA vor trimite aproape sigur semnale militare în regiune. În plus, ar putea fi pregătite măsuri antirachetă pe nave din Pacific, dar şi la baze din Alaska, precum şi în Coreea de Sud şi Japonia.

Opţiunea 4 - Diplomaţia

Aceasta este cu siguranţă opţiunea preferată de noul preşedinte sud-coreean, Moon Jae In. De asemenea, Administraţia Trump a anunţat că ia în calcul şi o întâlnire cu liderul de la Phenian, ceea ce nu a mai făcut niciun preşedinte american până acum.

Însă, după testul recent, această opţiune pare şi mai puţin realizabilă, iar tentative de negocieri au mai fost şi înainte, dar fără succes. Spre exemplu, Bill Clinton şi George W. Bush au încercat, însă acordurile au căzut în cele din urmă.

Summit-ul G20, care se desfăşoară vineri şi sâmbătă la Hamburg, va avea multe discuţii pe tema Coreei de Nord.

Opţiunea 5 - Să învăţăm să trăim cu o Coree de Nord înarmată nuclear

Însă, dacă niciuna dintre celelalte patru opţiuni nu va avea succes, vom trebui în cele din urmă să acceptăm că nu poate fi făcut nimic. Astfel, ar putea deveni o opţiune să învăţăm să trăim cu o Coree de Nord înarmată nuclear şi agresivă.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md