A șasea ediție a Târgului de Universități din România. De ce tinerii basarabeni aleg să studieze dincolo de Prut

IMG_1498

Cea de-a VI-a ediție a Târgului de Universități din România are loc astăzi pe Aleea Clasicilor, chiar în inima Capitalei. Absolvenții dornici de a participa în cadrul admiterii la universitățile de peste Prut au format cozi pentru a afla informația din prima sursă. Voluntarii, basarabeni de altfel, erau foarte receptivi. Pe lângă explicațiile pe care le ofereau, mai relatau și despre propria experiență în cadrul studiilor din România.

Deja a devenit o tradiție pentru Federația Asociațiilor de Basarabeni (FAB) România să organizeze în inima Capitalei, dar și în cele mai mari orașe ale țării, târguri la care proaspeții absolvenți pot adresa întrebările care îi interesează cu referire la admiterea de peste Prut. Începând cu ora 10, studenții basarabeni care actualmente își urmează cursurile de licență în România explicau celor care au trecut de treapta liceală de ce acte au nevoie, unde, când, cum pot să le depună și dacă urmează sau nu să susțină examene de admitere la facultatea dorită.

An de an tot mai mulți absolvenți ai treptei liceale din Republica Moldova aleg să-și continue studiile peste hotarele țării. Viitorii studenți invocă diverse motive, printre care sunt și viitorul instabil în țara de baștină, corupția în sistemul educațional sau diploma nerecunoscută la nivel internațional. Totodată, oportunitățile oferite de universitățile de peste hotare ademenesc absolvenții. Unele dintre cele mai des invocate motive de către cei care au ales să urmeze cursul de licență departe de casă sunt probabilitatea mai mare de a fi acceptat în programele de schimb cum ar fi ERASMUS, diploma recunoscută la nivel internațional, studiile de calitate, experiențele noi, cunoașterea altei culturi, precum și legarea unor prietenii durabile cu studenți din diferite regiuni ale globului pământesc.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Emilia Braghiș, studentă la Științe Economice specializarea contabilitate și informatică de gestiune: „România îmi oferă oportunități mai vaste decât Republica Moldova. Diploma mea, după finalizarea studiilor, va fi recunoscută internațional, iar studiile peste hotare îmi oferă oportunități legate de dezvoltarea personală. În plus, voluntariatul este mai bine dezvoltat. Nu știu dacă urmează să mă întorc acasă după ce îmi iau diploma, dar nu mi-aș dori”.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Constanța Botnar, Specialitatea Sociologie: „În România pot participa la un schimb de experiență, am fost șase luni în altă țară, datorită programului ERASMUS. Deși în Republica Moldova tot este acest program, probabilitatea de a accede e foarte mică. După 12 ani de studii acasă, eu foarte mult mi-am dorit să plec și mă simt mai bine departe de casă. Bănuiesc că aș fi găsit specialități bune și în Moldova, dar mi-am dorit să-mi continui studiile mai departe de țara natală. Aici este o posibilitate de creștere, datorită faptului că sistemele educaționale diferă un pic”.

 

Cristina Cazacu, Specialitatea Geografia Turistică: „Niciodată nu m-am gândit să rămân în Moldova. Încă de pe băncile liceului știam că voi face facultatea departe de casă. Am ales România, deoarece aici mă pot dezvolta personal, pot pleca peste hotare, pot studia și cunoaște culturi noi datorită programului ERASMUS. De asemenea, peste Prut sunt oferite servicii mai bune, salarii mai mari și burse. După finalizarea studiilor mă gândesc să mă reîntorc în țară, dar încă nu am decis dacă merită sau nu să o fac”.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Ana-Maria Sîrghi, Facultatea de Științe, specialitatea Administrație Publică: „Am ales să-mi urmez studiile în România, deoarece diploma mea urmează să fie recunoscută peste hotare, am mai multe oportunități și facilități de a mă îmbogăți atât moral, cât și spiritul și, în fine, posibilitatea să acumulez o mulțime de cunoștințe noi, să cunosc oameni ale căror exemple merită să le urmezi”.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Ion Gore dorește să urmeze Facultatea Inginerie Alimentară: „Vreau să-mi continui studiile peste Prut și am făcut această alegere pentru că diploma pe care urmează s-o obțin acolo va fi recunoscută nu doar în limita granițelor. Voi avea un loc sigur la masterat într-o altă țară și, de asemenea, voi avea oportunitatea să călătoresc datorită diverselor programe pentru studenți”.

 

Centrul Chișinăului a găzduit reprezentanți ai 18 orașe din România, fiecare relata despre plusurile facultăților din cadrul universității sale. Federația Asociațiilor de Basarabeni (FAB) România organizează anual Târgul Universitățior din România, care este unul din evenimentele Campaniei AdmiteRO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente