Cine a făcut mai mult pentru memoria celor deportaţi?! Minut de reculegere şi schimb de replici în debutul şedinţei Parlamentului de astăzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şedinţa Parlamentului de astăzi a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste, dar şi un şir de reproşuri printre deputaţi cu privire la cine şi ce a făcut pentru comemorarea celor deportaţi.

Propunerea cu privire la păstrarea unui minut de reculegere a venit din partea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. După păstrarea acesteia, preşedintele comunist, Vladimir Voronin a menţionat că încă Partidul Comunist din Uniunea Sovietică a condamnat aceste „activităţi”. „Au fost deportate 10 mii de familii. Astăzi sunt deportate, de actuala guvernare, 200 de mii de familii. Nu consideraţi că ar mai trebui un minut de reculegere, domnule Candu?”, a întrebat Voronin.

„V-aţi întrebat domnule preşedinte câţi au plecat în perioada în care aţi fost Dvs. preşedinte? Haideţi atunci să tragem linia şi să fim mai toleranţi măcar în secolul XXI, fiecare, unul cu altul şi să facem tot ceea ce facem noi minut, oră, zi, în acest plen, pentru binele cetăţeanului Republicii Moldova şi pentru binele ţării”, a propus Andrian Candu.

Deputatul liberal Ion Apostol a ţinut să precizeze că astăzi „comemorăm nu doar deportările, şi nu stalinismul, dar deportările au fost făcute de regimul comunist de ocupaţie”. „Astă noapte, pe ascuns, s-a spart iluminaţia de la monumentul celor deportaţi din scuarul Gării. Aceasta demonstrează încă o dată că nepoţeii celor care au deportat strămoşii noştri mai sunt printre noi. De aceea este important să avem memoria trează ca aceste lucruri să nu se mai repete”, a spus deputatul liberal, menţionând totodată că „dacă este o zi de doliu în acest stat ar fi fost bine ca şi conducerea ţării să depună acolo o floare la monumentul celor care nu s-au mai întors”.

Nu în ultimul rând, deputatul comunist Elena Bodnarenco a menţionat că „legea cu privire la achitarea compensaţiilor celor represaţi a fost adoptată în 2008, pe timpul guvernării comuniste”. „Poate ne spuneţi ce aţi făcut Dvs. pe lângă monument, pentru a ajuta oamenii”, a conchis deputata.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...