Şeful de securitate al Penitenciarului Nr.4 din Cricova, obligat să achite jumătate de milion de lei pentru condmnarea Moldovei la CEDO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful de securitate al Penitenciarului nr.4 din Cricova, Sergiu Perdeleanu, va fi obligat să achite prejudiciul şi cheltuielile de judecată pentru o condamnare a Republicii Moldova la Curtea Erupeană a Drepturilor Omului. Asta după ce, Curtea Supremă de Justiţie a admise recursurile declarate de Procuratura Generală și Ministerul Finanțelor, fiind casată decizia Curții de Apel Chișinău din 2 martie 2017 și hotărârea Judecătoriei Rîșcani, mun. Chișinău din 19 octombrie 2016 cu pronunțarea unei noi hotărîri, prin care s-a încasat de la pârât în contul statului, suma de 502.905,20 lei.

Suma reprezintă plata efectuată de stat urmare a încheierii acordului de soluţionare pe cale amiabilă a cauzei aflate pe rolul CEDO. De asemenea, s-a dispus încasarea în beneficiul statului a sumei de 15.087,16 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Decizia este irevocabilă din data emiterii.

Decizia a fost pronunțată în cauza civilă, la cererea de chemare în judecată înaintată de Procuratura Generală în interesele Ministerului Finanțelor, intervenient principal – Ministerul Justiției, intervenient accesoriu – Agentul Guvernamental, Guvernul Republicii Moldova privind încasarea sumei în ordine de regres.

În motivarea acțiunii în regres, depusă de către Procurorul General s-a menționat că, la 17 septembrie 2013, CEDO a pronunțat decizia de radiere de pe rol a cererii Livădari împotriva Republicii Moldova (nr.74450/11). Reclamanții Petru și Vasile Livădari au pretins la CEDO încălcarea art. 3 „Interzicerea torturii” și art. 13 „Dreptul la un recurs efectiv” din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și a Libertăților Fundamentale.

De notat că, la 5 februarie 2008, în timp ce reclamanții își ispășeau pedepsele în Penitenciarul nr.4 din Cricova, aceştia au fost maltratați de către șeful de securitate al închisorii.

Potrivit acordurilor de reglementare amiabile din 30 iulie 2013 și 2 august 2013, Guvernul s-a obligatsă achite reclamantului, în termen de trei luni din ziua notificării deciziei adoptate de CEDO, suma de 14.000 euro pentru fiecare reclamant, achitând în total 28.000 euro, cu titlul de prejudiciu materialși moral, dar şi costuri, și cheltuieli de reprezentare.

La 17 septembrie 2013, CEDO a acceptat declarațiile de reglementare amiabilă și a decis radierea cererii reclamanților Petru și Vasile Livădari de pe rol, conform art. 37 paragraf 1 din Convenție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...