07:28:04 24.04.2024
Stiri

Proprietăţile BENEFICE ale legumelor de culoare verde

Știri 06.07.2017 07:30 Vizualizări3114 Autor: Ziarul National
Proprietăţile BENEFICE ale legumelor de culoare verde


Cu toţii ştim cât de important este de a introduce în raţia alimentară zilnică multe legume, însă trebuie să evidenţiem că legumele verzi sunt cele mai benefice. Acestea sunt utilizate în diete pentru slăbit şi în tratamentul multor boli.

Ce conţin legumele verzi şi de ce sunt importante pentru alimentaţie?

În primul rând, legume verzi sunt o sursă bogată de luteină, indoli, zeaxantină, reducând astfel riscul de cataractă.

De asemenea, este redus riscul producerii unor boli cardiovasculare, se intensifică schimbul intercelular de minerale şi vitamine. Deoarece legumele verzi conţin antioxidanţi care elimină radicalii liberi, organismul este protejat de o îmbatrânire precoce. Clorofila, prezentă în toate legumele verzi, are proprietăţi anticancerogene şi este un antioxidant şi un antiinflamator puternic, iar vitamina A, C şi E contribuie la reducerea inflamaţiilor. Datorita proprietăţilor antiseptice, clorofila ajută la distrugerea germenilor şi a microbilor, tratând diferite infecţii.

Cu un conţinut caloric foarte scăzut, legumele verzi sunt solicitate în diferite diete de slăbire, dar şi de detoxiefiere a organismului. De exemplu, la 100 g, castravetele conţine 14 kkal, salata Romană – 12 kkal, spanacul – 19 kkal. În plus, legumele verzi sunt bogate în carotenoizi, vitamine şi minerale, calciu, important pentru sistemul osos şi dinţi.

Magneziul, în procesul de digestie a legumelor verzi, reconstruieste şi revigorează celulele roşii. Hemoglobina conferă pigment celulelor roşii şi transportă oxigenul în sânge către ţesuturi. De fapt, sângele nostru este alcătuit în proporţie de 75% din hemoglobină.

Legume verzi sunt un remediu foarte bun pentru normalizarea metabolismului lipidic şi glucidic, reglând activitatea sistemului digestiv. Mulţi cercetători au menţionat că aportul zilnic de legume verzi reduce atât riscul de îmbolnavire cu diabet zaharat cu 14%, cât şi daunele razelor ulitraviolete asupra organismului.

Paralel, legumele verzi au efect benefic şi asupra sănătăţii psihice, deoarece culoarea verde contribuie la relaxarea sistemului nervos şi la diminuarea nivelului de stres şi depresie.

Polina Oprâşco, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică al municipiului Chișinău


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md