Moldova a semnat, alătuiri de Georgia și Ucraina, pentru “perspectiva de aderare la UE”

Președinții Legislativelor Republicii Moldova, Georgiei, și Ucrainei au semnat o declarație comună la adresa Parlamentului European în care solicită să fie acordată perspectiva de aderare la UE a celor trei state, a anunțat miercuri președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu. Iar în 2018 Republica Moldova ar putea să depună cererea de aderare la UE.

În această declarație, cele trei state asociate la UE îi solicită Parlamentului European aprobarea unei rezoluții înaintea Summitului Parteneriatului Estic prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei țări l UE. Altfel spus, se solicită aplicarea art. 49 al tratatului UE ce ține de perspectiva europeană

”Cele trei state sunt asociate la UE fără însă să se discute în detaliu despre perspectiva europeană și când ar fi această perspectivă europeană. Luați-o ca o cerere de aderare, dar din punct de vedere politic. Aceasta se solicită – ca să se aprobe o rezoluție ca celor trei state să le se deschidă perspectivele de aderare la UE. Noi credem că cele trei state care trec prin procese similare avem intenția de a grăbi și accelera procesele de integrare europeană”, a adăugatAndrian Candu.

El a opinat că dacă reformele vor continua cu aceeași viteză, Republica Moldova ar putea depune cererea de aderare la UE deja în 2018. „Consider că în ritmurile pe care le-am început în 2016 și continuăm în 2017, dacă vom avea rezultate la implementarea reformelor, aș merge pe ideea că în 2018 am putea fi capabili și eligibili ca să depunem cererea de aderare”, a declarat Andrian Candu, menționând că până atunci trebuie continuate reformele. „Sper mult să o facem până la alegerile parlamentare din 2018”, a adăugat șeful Legislativului

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.