(VIDEO) Două victorii şi două înfrângeri, astăzi la Curtea de Apel, în privinţa lui Renato Usatîi. Un dosar va fi reexaminat, iar în altul „ultima cale” este CEDO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două victorii şi două înfrângeri au obţinut astăzi, la Curtea de Apel Chişinău, avocaţii lui Renato Usatîi, în dosarele în care figurează preşedintele „Partidului Nostru”. Instanţa de Apel a examinat recursurile apărătorilor lui Renato Usatîi în ceea ce priveşte contestarea încheierilor Judecătoriei Centru cu privire la clasarea procesului penal intentat împotriva lui Gorbunţov, în care Renato Usatîi figurează ca parte vătămată, precum şi a declarat nule ordonanţele procurorului PCCOCS prin care s-au respins demersurile apărătorilor primarului de Bălţi cu privire la comisia rogatorie în dosarul Gorbunţov.

Astfel, în dosarul cu privire la tentativa de omor în care Renato Usatîi figurează ca parte vătămată, Curtea de Apel a fost de acord cu argumentele că au fost încălcate drepturile la apărare, dat fiind faptul că din luna octombrie 2016 Renato Usatîi şi apărătorii săi, nu au putut intra în posesia materialelor dosarului penal pentru a face cunoştinţă cu acestea, chiar şi în pofida hotărârii Judecătoriei Centru care a obligat procurorul să prezinte materialele dosarului. Prin urmare, „instanţa a acceptat argumentele apărării că s-a încălcat dreptul la apărare”, iar cauza penală s-a întors la rejudecare într-un nou complet de judecată pentru a se respecta „toate rigorile prevăzute de Codul de Procedură Penală”.

„Astăzi Curtea de Apel a admis contestaţia apărătorilor şi a casat înheierea Judecătoriei Centru prin care judecătorul Bularu a respins contestaţia. Pe lângă examinarea astăzi în Curtea de Apel a acestor trei contestaţii a fost examinată şi contestaţia apărării lui Renato Usatîi în ceea ce ţine de comisia rogatorie în dosarul de contrabandă în care, la fel, instanţa de judecată a luat ca bază poziţia apărării lui Renato Usatîi şi a declarat nule ordonanţele procurorului PCCOCS prin care s-a respins demersurile apărătorilor. Prin urmare, astăzi apărătorii lui Renato Usatîi au obţinut două victorii în cazurile penale intentate împotriva lui Renato Usatîi”, a menţionat după şedinţele de judecată avocatul Anatol Istrate.

Cât ţine de alte două contestaţii, cu privire la solicitarea lui Renato Usatîi şi apărătorilor săi către procurorul PCCOCS, Vitalie Busuioc, de a explica învinuirea adusă lui Renato Usatîi în dosarul privind tentativa de omor asupra lui Gherman Gorbunţov, şi refuzul acestuia a a explica, instanţa de judecată a respins contestaţia apărătorilor, iar Curtea de Apel astăzi a decis că încheierea instanţei de judecată este legală.

„Urmează ultima cale, este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pe care o să o facem după primirea deciziilor motivate a Colegiului Penal”, a menţionat Istrate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...