Încep Târgurile Universităților din România: Află ultimele noutăți privind admiterea la studii peste Prut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Toate informațiile necesare pentru admiterea la colegii, licee, dar și universitățile din România vor putea fi oferite de organizațiile de basarabeni din România, care vor fi prezente la târgurile, organizate în Chișinău, Bălți și Cahul.

Târgul Universităților din România va avea loc pe data de 6-7 iulie în Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, pe 8 iulie – în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți și pe 9 iulie – la Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul.

„Printre noutățile pe care le aduce metodologia pentru admiterea la colegii și licee este faptul că elevii basarabeni pot solicita să treacă deodată în clasa a 10-a pentru a nu pierde un an așa cum se întâmpla până acum”, spune reprezentanta Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, Liuba Eremia.

Dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poștă, în perioada 10 – 17 iulie, fie la Inspectoratul Școlar Județean Iași (str. Nicolae Bălcescu 26, Iași 700117), fie la Ministerul Educației Naționale (str. Spiru Haret, nr 10).

Detalii despre actele necesare, absolvenții le pot solicita în cadrul târgurilor însă important este că declarația privind apartenența la identitatea culturală română va putea fi adăugată dosarului și după admitere.

În ceea ce privește învățământul superior, veste bună e că tinerii din Republica Moldova, care vor să s-și facă studiile de licență în România pot trimite dosarele pe e-mail: [email protected].

O altă noutate este că absolvenții vor putea depune dosarele la un număr nelimitat de nelimitat de universități, domenii și specializări, pe când în anii trecuți era posibil la un singur domeniu și cel mult 3 universități.

„În ceea ce privește studiile de master și de doctorat, dosarul poate fi depus doar personal la instituție și nu poate fi trimis prin poștă sau online”, spune un alt reprezentant alt Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, Cristin Murafa.

Atât la studiile de licență, cât și la cele de master și doctorat perioada de admitere va începe pe 10 iulie și va varia în funcție de universitate. Importante este că sunt acceptate copiile simple ale documentelor și nu este necesară o copie legalizată precum în anii trecuți.

Mai multe informații absolvenții pot afla în cadrul târgurilor la care vor fi prezenței reprezentanți din majoritate universităților din România.
Detalii AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...