Studiu: Tot mai puțini elevi mai cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia

Elevii care au urmat disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” și-au schimbat atitudinea față de violența în cuplu și rolurile partenerilor într-o relație. Adolescenții au fost chestionați în cadrul unui studiu tematic elaborat la comanda Centrului Internațional ”La Strada”, făcut public astăzi, 5 iulie, în cadrul unei conferințe de presă.

Autorii studiului au chestionat elevii înainte și după predarea disciplinei. Drept rezultat, a crescut numărul elevilor care nu mai cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia.

Chestionarele elaborate înainte de predarea disciplinei au mai arătat că opt din zece tineri considerau că femeia trebuie să știe a găti și să-i placă să facă curăţenie. Acum mai mulți elevi cred că este important ca „o bună gospodină” să aibă părere proprie și a scăzut numărul elevilor care puneau accentul pe frumuseţe, pe „iertarea” soţului atunci când îşi jigneşte soţia și pe obligația femeii de a face curăţenie.

La fel, dacă înainte de audierea disciplinei o bună parte dintre elevi credeau că o fată care locuieşte împreună cu un băiat până la căsătorie este de o purtare uşoară, la sfârșitul anului școlar majoritatea elevilor nu mai sunt de acord cu acestă afirmație. Tinerii s-au debarasat și de unele stereotipuri ce țin de viol astfel că tot mai puțini tineri cred că dacă o fată este îmbrăcată sumar, ea este de vină pentru că a provocat violul.

Cercetarea a făcut totalurile după primul an de predare a disciplinei „Relaţii armonioase în familie” în 21 de școli și licee din Republica Moldova. Pentru elaborarea studiului au fost chestionați peste 800 de elevi și 288 de părinți.

În prezent, Centrul Internațional ”La Strada” este la etapa de coordonare a activităților cu Ministerul Educației, astfel ca proiectul să poată fi extins și cursul să fie predat elevilor și în anul școlar 2017-2018.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.