Locuitorii capitalei vor decide singuri pe ce se va chelui o parte din bugetul Primăriei

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un regulament prin care în bugetul municipal vor fi alocate, anual, 3 milioane lei pentru proiecte care pot fi depuse de către locuitorii capitalei și care vor fi implementate de către Primărie, astfel încât oamenii vor decide cum anume Primăria va utiliza aceste 3 milioane de lei.

“Vor exista 2 categorii de proiecte: mari si mici. Pentru proiectele mari e nevoie de semnăturile a minim 100 persoane. Aceste proiecte vor valora fiecare până la 500,000 lei. Proiectele mici trebuie să întrunească susținerea a minim 50 persoane și vor avea o valoare care nu depășesc 100,000 lei”, a explicat esența proiectului Victor Lutenco.

În fiecare an Primăria va anunța prioritățile pentru proiectele din bugetarea civilă care vor fi stabilite în baza unor sondaje independente. “Se va anunța o perioadă de colectare a propunerilor de proiecte în baza unui formular prestabilit. Ulterior o echipă tehnică din cadrul primăriei va asigura că proiectele corespund obiectivelor prioritare trasate, sunt realiste și nu se dublează cu ceea ce Primăria deja face. Ulterior proiectele vor fi supuse votului pe viu și online. Proiectele cu cel mai mare număr de voturi până la epuizarea sumei alocate – devin parte din buget si sunt obligatorii pentru implementarea de către Primărie”, a explicat pe facebook Lutenco. Rețeaua Civică Urbană este invitată să facă parte din tot procesul de implementare a bugetării civile.

De asemenea, implementarea proiectelor de către Primărie poate fi strict monitorizată de către grupurile de locuitori care au depus proiectul.

“În anul 2017, datorită adoptării întârziate a bugetului, a faptului că pentru bugetarea civilă au fost alocați doar 1,000,000 lei și datorită adoptării întârziate a Regulamentului bugetării civile, se aplică următoarele coordonate de implementare:

Proiecte mici: 10,000 – 30,000 lei / suma alocată 300,000 lei
Proiecte mari: 30,001 – 150,000 lei / suma alocată 700,000 lei

Domeniile prioritare pentru 2017 (în baza chestionării Primăria Mea):
– calitatea proastă a drumurilor și trotuarelor
– managementul defectuos al deșeurilor
– aspectul inestetic al orașului
– construcțiile neautorizate
– transportul public problematic
– starea proastă a trecerilor subterane
– lipsa parcărilor
– gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân
– activitatea SEL-urilor”.

De asemenea, au fost aprobați și termenii de implementare pentru 2017, care însă trebuie confirmați.  “Depunerea proiectelor 10 iulie – 1 august (se va preciza suplimentar)
Evaluarea formală – pana pe 31 august
Votarea 1-15 septembrie
Implementarea prevăzută în perioada 2017-2018
Proiectul fara amendamentele ce tin de implementarea in anul 2017 poate fi vazut aici , a scris Lutenco.  Versiunea completă a Deciziei va fi curând disponibilă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.