Află cine sunt cei mai buni fotografi de modă din Moldova // ZIP Fashion Photography Contest

Cei mai buni fotografi fashion din Moldova, profesioniști și începători, au fost apreciați de un juriu internațional în cadrul primului concurs specializat în domeniu – „ZIP Fashion Photography Contest”.  Evenimentul desfășurat pe parcursul a patru zile s-a încheiat în data de 3 iulie 2017 cu vernisajul expoziției de fotografie fashion și premierea câștigătorilor. Concursul a fost organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborare cu School of Modern Photography „STUDIO1” (Ucraina), revista VIP Magazin și Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).

Enlarge

Ion-Ples-Alexandru-Locul-2-Categoria-Profesionisti
Locul 2 la Categoria Profesioniști

Ion Pleș Alexandru

„Fotografiile fashion au puterea de convingere in procesul de vanzare a produselor vestimentare. Tocmai de aceea, pe platforma ZIPhouse ne propunem nu doar să dezvoltăm sectorul de fashion, dar și să îl conectăm cu alte domenii conexe, cum este fashion photography, beauty, vitrinistică, pentru a îmbunătăți colaborarea între ele. Totodată, prin acest proiect, am încurajat tinerii fotografi să se specializeze în fashion photography, care devine un domeniu tot mai solicitat, odată cu dezvoltarea brandurilor DININIMĂ”, a declarat Doina Nistor, Directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Evenimentul a întrunit participanți care au concurat în două categorii: șase fotografi experimentați în realizarea fotografiei de modă și nouă fotografi tineri, care își doresc să abordeze fotografia fashion și să se exprime artistic în domeniu.

Enlarge

Diana-Bodnarenco-Simpatia-Publicului
Categoria „Simpatia Publicului”

Diana Bodnarenco

Potrivit Oxanei Berzan, Manager de Proiect, Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, participanții au lucrat timp de patru zile pentru a realiza lucrări care pun în valoare articole de îmbrăcăminte pentru femei, copii, și bărbați, precum și încălțămintea pentru femei. Piesele utilizate au fost puse la dispoziția fotografilor de către brandurile autohtone: „Georgette”, „Sophie”, „OLDCOM”, „Irina Calancea”, „Vivi Art Boutique”, „Ludmila Storojuc” și „Tricon My Revival”.

Enlarge

Parvan-Daniela-Locul-3-Categoria-Incepatori
Locul 3 Categoria Începători

Parvan Daniela

Cele mai bune 30 de fotografii realizate au fost expuse în ultima zi a concursului la Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, pentru a fi apreciate de juriuși publicul participant la vernisaj.

Juriul „ZIP Fashion Photography Contest”a fost format din profesioniști locali şi internaţionali – stiliști, editori, fotografi fashion:

  1. Chris Devour – fotograf(România);
  2. Luis Enrique Galdamez Echeverria – fondator Fashionpotluck (Olanda);
  3. Yulia Zhuravleva– Fashion Stilist şi Editor de Modă (Rusia);
  4. Natasha Volk – Qualified European Photographer, acreditată de Federaţia Fotografilor Europeni, profesor în cadrul School of Modern Photography „STUDIO1” (Ucraina);
  5. Rodica Ciorănică – fondatoarea revistei „VIP Magazin” (Republica Moldova).

Echipa de jurizare a evaluat fotografiile în baza următoarelor criterii: originalitate, creativitate, compoziție, calitatea de ansamblu.

În rezultat, marele premiu în categoria „Profesioniști” a fost oferit Victoriei Wonka. Câștigătorul va beneficia de trei masterclass-uri individuale în Fashion Photography („STUDIO1”, Ucraina) și două masterclass-uri individuale în Editarea pozelor („STUDIO1”, Ucraina). Pe locurile 2 și 3 s-au plasat, respectiv, Ion Alexandru Pleș și Putregai Vadim.

Cel mai bun la categoria „Începători” a fost declarată Glovațkaia Nadejda. Fotograful va frecventa un masterclass individual în Fashion Photography („STUDIO1”, Ucraina) și două masterclasuri individuale în Editarea pozelor („STUDIO1”, Ucraina). Locurile 2 și 3 au revenit, după cum urmează: Spînu Iurie și Parvan Daniela.

Enlarge

Glovatcaia-Nadeja-Grand-Prix-Categoria-Incepatori
Grand Prix Categoria Începători

Glovațcaia Nadeja

De asemenea, publicul participant la expoziție a primit câte trei tichete pentru votarea fotografiilor favorite. Imaginea realizată de Diana Bodnarenco a acumulat cele mai multe voturi, fiind declarată câștigătoare la categoria „Simpatia Publicului”.

În afară de fondul de premii pentru câștigători, în valoare de 2000 USD, care le oferă posibilitatea de a crește profesional, participanții vor beneficia de promovare și recunoaștere locală. Astfel, fotografiile realizate de primii 3 clasați în ambele categorii de concurs și „Simpatia Publicului” urmează a fi publicate în revista „VIP Magazin”. În plus, toate cele 30 de fotografii selectate vor fi expuse în rețeaua de magazine „DININIMĂ”.

Enlarge

Tutuescu-Wonka-Victoria-Grand-Prix-Categoria-Profesionisti
Grand Prix Categoria Profesioniști

Tutuescu (Wonka) Victoria

Enlarge

Putregai-Vadim-Locul-3-Categoria-Profesionisti
Locul 3 Categoria Profesioniști

Putregai Vadim

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.