Maia Sandu: Pentru că mesajele de la Bruxelles le stau în gât, guvernanții caută în ograda opoziției

Parlamentul European a votat „de principiu” acordarea unei asistenţe macro-financiare pentru Republica Moldova. Din dezbateri aflăm că guvernarea de la Chişinău nu se bucură nici de respect şi nici de încredere din partea europenilor. Astfel a comentat lidera PAS Maia Sandu decizia Parlamentului European de acordare a asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

“E clar pentru mulți că guvernarea a luat Republica Moldova în prizonierat și încearcă să șantajeze UE ținându-i pe toți cetățenii drept ostatici ai lui Plahotniuc. Acesta parazitează pe seama bunăvoinței europenilor, care nu-și doresc să pedepsească un întreg popor pentru acțiunile abjecte ale unui mic dictator în devenire”, a menţionat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, lidera PAS a spus că banii au fost promiși ca ajutor pentru o populaţie sărăcită și disperată în speranţa că acest popor va avea puterea să genereze o clasă politică nouă capabilă să guverneze în interesul tuturor cetățenilor.

“Pentru aceasta, Moldova trebuie să rămână pe făgaşul democraţiei şi eurointegrării. Iată de ce acest ajutor a fost condiţionat de respectarea principiilor democratice, inclusiv de respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția“, a adăugat aceasta.

În context, Maia Sandu a criticat poziţia guvernării, care s-a arătat revoltată de criticile aduse de opoziţie.

“Pentru că mesajele de la Bruxelles le stau în gât, guvernanții caută în ograda opoziției vinovații pentru situația creată. Opoziția e vinovată că ei nu sunt primiți bine la Bruxelles, că nu majorează pensiile așa cum au promis, că nu pot găsi miliardul furat… Dacă sunt atât de neputincioși, să plece! Asta le cer 97 de procente din populație!”, a mai spus ea.

Precizăm că Parlamentul European a aprobat luni acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Asistenţa va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova.

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă urmează să monitorizeze respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.

Printre condițiile prealabile se numără respectarea democraţiei, a statului de drept și a drepturilor omului, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenţei în gestionarea finanţelor publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.