(video) Moldova, ai Patriarhie! Aceasta se află la Edineț și a fost recunoscută de Președintele Igor Dodon

președinte

Conform canalului oficial YouTube al Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Edineț avem Patriarhie. Mitropolia Moldovei menționează că Edineț și Briceni sunt de rangul episcopiei și se subordonează Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova  a  avut o vizită de lucru în zona de nord a țării, în cadrul căreia s-a întâlnit cu peste 100 de preoți și cu ierarhul locului.

Site-ul oficial al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove menționează că Edineț și Briceni sunt episcopie din cadrul Mitropoliei Moldovei, iar aceasta este supusă canonic jurisdicției Patriarhiei Ortodoxe Ruse. Președintele țării recunoaște Edineț drept Patriarhie, ceea ce arată și denumirea video-ului amplasat și pe site-ul oficial al Președinției.

fvf

Chiar dacă în comentariile la video sunt solicitări de a modifica denumirea, totuși administratorii canalului rămân pe poziția inițială.

orto

La întâlnire Igor Dodon a declarat că „în Moldova, unde 98 % din populaţie mărturisesc Ortodoxia, un astfel de fundament este credinţa Ortodoxă”.

Un studiu recent lansat de Fundația Soros-Moldova și Centrul Pentru Inovare Publică prezintă gradul de religiozitate a populației din Moldova. Conform acestuia, doar 18% din respondenți se auto-identifică și practică regulat (individual sau colectiv) convingerile lor.

orto2

Președintele la fel a declarat că: „Ortodoxia reprezintă acea forţă care consolidează majoritatea etniilor din Moldova – moldoveni, ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi, ș.a. – mărturisitori ai Ortodoxiei.”

Însă conform studiului de mai sus, un sfert din respondenți nu ar vrea ca persoanele de altă etnie să locuiască în Moldova, o treime din respondenți nu ar vrea ca evreii să locuiască în Moldova și mai mult de jumătate nu ar vrea ca ei să facă parte din familia lor.

orto3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente