Un student de la UTM a realizat o imprimantă 3D pentru teza sa de licență

UTM_Licenta-FCIM_Sorin-Botnaru_1_result-1030×717
Foto: utm.md

Fascinat de automatică, microelectronică și informatica aplicată, absolventul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Sorin Botnaru, și-a propus în cadrul proiectului de licenţă să-și împlinească un vis pe care îl nutrea încă din anul I – să elaboreze o imprimantă 3D de fabricaţie proprie – made in UTM, scrie site-ul universității.

Absolventul a proiectat și elaborat pe baza principiului de extrudare termoplastică o imprimantă 3D pentru fabricarea pieselor de dimensiuni mici, cu un volumul maxim de 20535 mm3, din polimerii ABS și PLA, la temperatura de topire de 260°C. Dispozitivul dispune de un soft de protecție la temperaturi înalte și la extrudarea fără topire. Procesul de funcționare este dirijat de un calculator.

Ca modul de comandă a fost folosit Arduino Mega 2560 și o extensie Ramps 1.4, iar dirijarea motoarelor are loc cu ajutorul drivere-lor A4988. Pentru deplasarea elementului de încălzire și a platformei de imprimare s-au folosit axele a două CD-ROM-uri și a unui Flopy Driver, ca elemente de execuție – motoare PL15S-020, pentru extrudarea termoplasticului – un mecanism cu o roată dințată, iar ca element de execuție pentru extrudér – un motor Nema17. Ca soft, interpretor de G-Cod, s-a făcut uz de Marlin Frimware, setat și ajustat în funcție de dimensiunea axelor, microcontrolerului, extrudérului și senzorului de temperatură.

UTM_Licenta-FCIM_Sorin-Botnaru_3_result-773x1030

Proiectul este o introducere în tehnologia de confecționare a pieselor prin extrudarea termoplastică. În acest scop autorul a studiat materia primă folosită în procesul de imprimare și proprietățile fizice ale acesteia; a stabilit factorii care pot afecta calitatea imprimării – la răcirea rapidă a radiatorului are loc blocarea extrudérului, iar la răcirea insuficientă – deformarea termoplasticului în extrudér, a identificat experimental modelul matematic al extrudérului în pachetul de programe Matlab, acordând la modelul identificat regulatorul PID în baza metodei gradului maximal de stabilitate cu iterație. Rezultatele obținute au fost verificate prin setarea parametrilor de acord în soft-ul Marlin pe instalație.

Imprimanta 3D (Made in UTM) a fost demonstrată la Concursul internaţional „Ingineria Sistemelor Microelectronice – Sergiu RĂDĂUŢAN”, ediția a VII-a, în cadrul căruia i s-a acordat locul III, o Medalie de bronz, Premiul III al UTM și un Premiu special din partea companiei „MicrochipTechnology” (România), iar Comisia de stat pentru examenele de licență i-a apreciat proiectul de licenţă cu nota maximă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente