Rezervaţia ”Pădurea Domnească” împlinește 24 de ani de la fondare

Rezervaţia Naturală ,,Pădurea Domnească”  împlinește 24 de ani de la fondare. Amplasată  pe teritoriul a două raioane, Glodeni și Fălești, pe o lungime de 40 de km de-a lungul râului Prut, rezervaţia include 31 de specii de plante rare şi 47 de specii de mamifere.

Scopul creării acestei rezervații a fost păstrarea celui mai reprezentativ complex natural silvic de luncă şi de mlaştini situate în sectorul de mijloc a rîului Prut, inclusiv conservarea şi regenerarea speciilor rare de plante şi animale, redresarea ecologică şi restabilirea biodiversităţii ecosistemelor de luncă.

Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 5736 ha, dintre care 4952 hectare sunt acoperite cu păduri. De remarcat că, flora este reprezentată de 31 de specii de plante rare, dintre acestea: 12 speci de plante incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova, 19 specii de plante cu diferit grad de periclitare incluse în IUCN Red List Categories.

Fauna rezervaţiei ,,Pădurea Domnească” este variată și cuprinde 47 de specii de mamifere, 15 specii de reptile şi amfibieni şi 159 specii de păsări, din care 21 de specii sunt introduse în categoria speciilor rare.

O importanță majoră îl au zimbrii, care din anul 2005 populează punctul de atractie turistică al rezervației – “Zimbrăria Domnească”, în prezent sunt 7 zimbri, 2 femele și 5 masculi.

Grație Programului “Cerb” și conceptului de dezvoltare a gospodăriei cinegetice durabile, teritoriul rezervației ,,Pădurea Domnească” a fost repopulat cu 20 de cerbi nobili – 17 femele și 3 masculi.

Anual rezervaţia este vizitată de circa 6-7 mii de turişti în mare parte elevi, studenţi ai instituțiilor de învățămînt, atât din țară, cât şi din străinătate.

Ca atracție turistică mai pot fi menționate: Pensiunea eco-turistică ,,La Fontal”; “Stînca Mare” – cel mai sudic recif reprezentativ din Brâul coralier al Prutului de Mijloc; “Suta de Movile” – monument al naturii situat pe versantul stâng al Prutului; “Stejarii Seculari” – reprezintă parcele (suprafață totală de 108 ha) cu stejari seculari de 200-250 ani unii dintre ei atingând și recordul de 30-35 metri; Zonele umede ale rezervației – ,,Țara Bâtlanilor”, Gârla ,,Cărbunăria”, ,,Balta Ursului”, ,,Starița Țiganca”.

Foto: Realtatea,md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.