PNUD a procurat medicamente, iar Ministerul Sănătății a economisit peste 900 mii dolari la bugetul de stat

Foto: poză simbol

Acum cinci luni Ministerul Sănătății a semnat un acord cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), iar ieri organizația neguvernamentală ne anunță că a procurat medicamente și dispozitive medicale pentru nouă programe naționale în domeniul sănătății. Datorită acestui acord s-au adus economii la bugetul statului de peste 923.000 mii dolari SUA, adică 23% față de bugetul alocat.

Aceste rezultate au fost prezentate la o conferință de presă. Acum cinci luni, a fost semnat un acord prin care Guvernul R. Moldova i-a încredințat PNUD procurarea de medicamente pentru 9 programe naționale și speciale de sănătate, în valoare de 4,25 milioane de dolari.

PNUD a finalizat procesul de contractare a medicamentelor pentru 8 din 9 programe de sănătate, unul fiind în proces de evaluare. Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA, tuberculozei, diabetului zaharat, bolilor mentale sunt în proces de livrare. Toate medicamentele procurate corespund celor mai înalte standarde de calitate stabilite la nivel internațional.

Companiile distribuitoare au fost selectate prin concurs deschis și competitiv, în conformitate cu regulile de achiziție ale PNUD. Rezultatele licitațiilor, rapoartele de cheltuieli și lista de medicamente procurate sunt publice și actualizate cu regularitate.

Potrivit estimărilor, până la sfârșitul lunii septembrie PNUD va livra Ministerului Sănătății toată cantitatea de medicamente prevăzută în cele 9 programe naționale și speciale de sănătate pentru acest an, pentru care i-a fost delegată responsabilitatea de procurare.

PNUD are o experiență considerabilă la nivel mondial în domeniul achizițiilor publice. Totodată, este considerată cea mai transparentă organizație din domeniul asistenței externe la nivel mondial. Indicele de Transparență al Asistenței Externe pentru 2016 plasează PNUD pe prima poziție printre alte 46 agenții internaționale, care reprezintă în total 98% din volumul asistenței oficiale pentru dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente