Produse cu termen expirat şi lipsa autorizaţiilor la mai multe magazine din Chişinău// FOTO

Direcţia municipală pentru siguranţa alimentelor Chişinău a întreprins timp de o săptămână 80 de controale la unităţile de comerţ din capitală. În urma controalelor efectate, s-a stabilit că şase magazine activează în lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare, altele şapte nu dispun de certificate de înregistrare, iar 21 de unităţi comerciale nu aveau de actele care ar atesta trasabilitatea produselor.

În opt magazine alimentare au fost descoperite produse cu termen de valabilitate expirat.

Printre alte nereguli atesatate în timpul controlului figurează şi lipsa Registrului de reclamaţii, nerespectarea condiţiilor de păstrare a produselor şi de igienă.

Cea mai gravă stare de lucruri a fost înregistrată la un depozit pentru produse alimentare de pe strada Armenească. Aici au fost depistate 1431,7 kilograme de produse fără acte de provinienţă, cu termen de valabilitate expirat, printre care 402,1 kg de arahide, 701,4 kg de amestec de condimente 133,3 kg de peşte sărat, 79,6 kg de fulgi de cereale, 7 kg de usturoi în ulei, 12 kg de icre artificiale şi alte alimente.

Toate produsele neconforme vor fi nimicite.

De menţionat că în urma controalelor efectuate, inspectorii Direcţiei municipale au întocmit 21 de procese verbale, urmând a fi stabilită mărimea amenzii aplicate în fiecare caz aparte.

În următoarele zile inspectorii ANSA vor vizita şi alte unităţi comerciale din capitală, controlului fiind supuse timp de o lună, toate centrele de comerţ cu produse alimentare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.