Sistemul de servicii sociale specializate pentru copiii separaţi de părinţi va fi consolidat

Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social Centrul de plasament pentru copiii separaţi de părinţi şi standardele minime de calitate.

Serviciul este adresat copiilor separaţi de părinţi, inclusiv victimelor violenţei, neglijării, exploatării, traficului şi, după caz, celor cu dizabilităţi. Vârsta copiilor va fi cuprinsă între 4 şi 18 ani. Eligibili pentru acest tip de serviciu sunt copiii care nu pot fi plasaţi în familia extinsă, în casa de copii de tip familial, serviciul de asistenţă parentală profesionistă sau casa comunitară pentru copii în situaţie de risc.

Scopul Serviciului este protecţia temporară a copilului separat de părinţi, integrarea familială şi incluziunea comunitară şi socială.

Proiectul stabileşte scopul, obiectivele şi principiile serviciului, beneficiarii Centrului, serviciile prestate, organizarea şi funcţionarea Centrului, modul de finanţare. Astfel, documentul aprobat va contribui la consolidarea sistemului de servicii sociale specializate, deschise spre comunitate şi centrate pe necesităţile individuale ale copilului.

Standardele minime de calitate pentru serviciul social au fost corelate cu prevederile Liniilor Directoare ONU pentru îngrijirea alternativă a copilului, în vederea asigurării şi respectării dreptului copilului de a creşte într-un mediu familial.

Actualmente pe teritoriul Republicii Moldova funcţionează 42 de centre de plasament temporar şi mixte, serviciile cărora sunt adresate copiilor separaţi de părinţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.