În Capitală va fi edificat un nou monument. Bustul va fi instalat la intersecția străzilor Mateevici și Bănulescu-Bodoni

DSC_3499

Întru fortificarea relațiilor culturale dintre Republica Moldova și Republica Belarus, Ministerul Culturii a elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind edificarea bustului lui Francisc Skorina.

Francisc Skorina a fost o personalitate marcantă, unul dintre cei mai străluciți umaniști din istoria culturii belaruse. Pentru eternizarea memoriei omului de știință în medicină, scriitorului, pictorului, traducătorului, iluministului și primului tipograf al slavilor de est, s-a propus edificarea bustului acestuia.

Cheltuielile privind elaborarea documentației de proiect, executarea și instalarea bustului, precum și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite de sursele financiare ale Republicii Belaruse cât și din alte surse donate. Lucrările vor fi realizate în Republica Belarusă în baza unui concurs de schiță- concept a monumentului.

Bustului lui Francisc Skorina, urmează să fie instalat la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, în cadrul celebrării în anul 2017 a 500 de ani de la tipărirea primei cărți belaruse.

Decizia a fost luată adoptată astăzi în cadrul ședinței Guvernului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente