Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul European a decis acordarea…

Parlamentul European a decis acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro R. Moldova

Parlamentul European a aprobat acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro pentru R Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Bruxelles. Europarlamentarii au ținut să sublinieze însă că este important ca banii să ajungă la cetățeni și că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să se preocupe de combaterea corupției și reforma justiției, nu de schimbarea sistemului electoral.

Raportorul Sorin Moisă a precizat că banii vor fi acordaţi în tranşe, doar în dependenţă de reformele îndeplinite.

„S-a vorbit mult despre puterea exagerată a oligarhilor din R. Moldova. Vreau să vă spun că acest pachet de condiționalități are puterea de a limita puterea arbitrară în R. Moldova”, a spus europarlamentarul.
Totodată, europarlamentara Monica Macovei  subliniat că e important ca banii care reprezintă această asistență să ajungă la cetățeni, iar autoritățile de la Chișinău ar trebui să retragă proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral și să se concentreze pe lupta cu corupția și frauda.
„Am aprobat azi asistența de  100  de milioane de euro pentru R. Moldova, însă acești bani se vor duce condiționat. Proiectul privind  schimbarea sistemului electoral trebuie eliminat din Parlament, sistemul mixt nu face altceva decât să ajute politicieni și partide bogate. Banii trebuie să ajute partidele mici, nu să înșurubeze la politica R. Moldova pe Plahotniuc și Dodon pe vecie. Dacă veți retrage proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral, veți  lupta cu corupția și frauda, veți face reforma justiției atunci da, prima tranșă va veni în Banca Națională a Moldovei”, a spus Macovei.

https://www.facebook.com/MonicaMacoveiRO/videos/1545102435554192/

Eurodeputatul Jiří POSPÍŠIL a menționat în context că este important ca UE să arate că este partenerul R. Moldova, însă, în același timp, că ar trebuie să se atragă atenția asupra condiționalităților astfel încât banii să nu ajungă în buzunarele oligarhilor.

„Am susținut această propunere pentru că cred din punct de vedere geopolitic e important să susținem țările din fosta URSS, mai ales cele aflate încă sub influența Rusiei, ele au foarte mare nevoie de UE, mult mai mult decât de Rusia. Trebuie să evităm ca acești bani să  ajungă în buzunarele oligarhilor, ei trebuie să ajungă în infrastructură și la cetățeni. E bine că Moldova are un acord de asociere cu UE, e important să arătăm că noi suntem partenerul Moldovei și, dacă merge pe calea democrației, poate ajunge într-o bună zi în UE”, a conchis europarlamentarul.