10:48:57 19.04.2024
Stiri

Parcările cu plată // Dosarul lui Gamrețchi a ajuns în judecată: Riscă până la șase ani de închisoare

Anticorupție 04.07.2017 15:15 Vizualizări2240 Autor: Ziarul National
Parcările cu plată // Dosarul lui Gamrețchi a ajuns în judecată: Riscă până la șase ani de închisoare


Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarul inițiat pe numele șefului Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei municipiului Chişinău, Igor Gamrețchi, bănuit că ar fi fost „autor şi organizator” al schemei prin care a fost selectată compania care urma să gestioneze pentru 25 de ani parcările cu plată din capitală.

Gamrețchi este învinuit de trafic de influenţă și riscă o amendă de până la 200 de mii de lei sau închisoare de până la șase ani.

Potrivit procurorilor, în iulie 2015, Consiliul municipal Chişinău a anunţat iniţierea licitaţiei privind organizarea şi gestionarea parcărilor cu plată în capitală. Investigaţiile au relevat însă că cerinţele obligatorii au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum 6 000 000 de tranzacţii de parcare în ultimii trei ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de cinci oraşe în ultimii doi ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată, pe motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

După încheierea contractului între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, oamenii legii au iniţiat o urmărire penală, iar Gamrețchi a fost reținut, în aprilie curent, alături de viceprimarul Nistor Grozavu, milionarul Alexand Pincevski și câțiva ageni economici. Procurorii spun că Grozavu a semnat contractul contrar legislației, fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău.

„Pe durata anchetei, au fost documentate întâlniri periodice ale șefului DGTPCC (Igor Gamrețchi - n.r.) cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor offshoruri. Potrivit înţelegerilor dintre şeful DGTPCC cu omul de afaceri, acesta i-a promis că poate interveni pe lângă edilul capitalei în vederea iniţierii implementării respectivului proiect în schimbul cedării a 26% din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată câştigătoare. Ulterior, propunerea omului de afaceri a fost acceptată de primar, cu condiţia partajării în mod egal între cei doi a cotei de 26%. Prin urmare, la indicaţia primarului municipiului Chişinău a fost iniţiată procedura de organizare a concursului, chiar dacă termenul de desfăşurare deja expirase”, susține Procuratura Generală.

Oamenii legii susțin că au suficiente probe pentru a demonstra în instanță că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate.

Gamrețchi a încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei, iar după acest lucru a fost reținut primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Igor Gamrețchi se află acum în arest la domiciliu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md