23:39:46 25.04.2024
Stiri

Premierul Filip, despre politicienii care merg la Bruxelles și Strasbourg și „se roagă ca UE să nu acorde cele 100 de milioane pentru R. Moldova”: „Valorile europene sunt mai presus decât disputele politice”

Politică 04.07.2017 15:42 Vizualizări2892 Autor: Ziarul National
Premierul Filip, despre politicienii care merg la Bruxelles și Strasbourg și „se roagă ca UE să nu acorde cele 100 de milioane pentru R. Moldova”: „Valorile europene sunt mai presus decât disputele politice”


Premierul Pavel Filip a felicitat membrii Cabinetului de miniștri cu faptul că Parlamentul European a votat, astăzi, pentru acordarea de către UE a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată R. Moldova, dintre care 40 de milioane în calitate de grant. În același context, prim-ministrul i-a criticat pe politicienii care au mers la Bruxelles și Strasbourg și „s-au rugat ca UE să nu acorde acești bani pentru R. Moldova”.

„Stimați colegi, vă felicit pentru faptul că PE a votat pentru acordarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova. Asta denotă faptul că am luat o decizie corectă atunci când am ales drumul european. Abordarea noastră a fost corectă, iar acum vedem roadele acestei munci. Totuși, până vor veni acești bani mai avem mult de lucru, avem de îndeplinit condițiile cerute de UE. Rog toți colegii să se implice plenar, așa cum s-a întâmplat și în cazul programului semnat cu FMI”, a declarat Filip în debutul ședinței de astăzi a Executivului.

De asemenea, Pavel Filip nu a uitat și de „politicienii care au mers la Bruxelles și Strasbourg și au cerut ca UE să nu acorde acești bani”. „Noi respectăm libertatea de exprimare, deoarece e un drept fundamental, dar nu înțeleg această abordare lipsită de patriotism. Valorile europene sunt mai presus decât disputele politice. Cred că toți acești politicieni trebuie să revină la o gândire rațională și să manifeste grijă pentru oameni. Acești bani nu vin pentru guvernare, dar pentru cetățenii R. Moldova. Acordarea finanțării pentru țara noastră a fost un subiect extrem de politizat în ultima perioadă, din păcate, unele partide de opoziție care se pretind proeuropene au încercat din nou, ca și în cazul FMI, să facă tot ce le-a stat în putință ca acești bani să nu ajungă la cetăţenii R. Moldova. Au eșuat și asta cred că e un semnal important că trebuie să se oprească din lupta lor împotriva cetăţenilor și să adopte o poziție constructivă, măcar în subiectele de interes vital pentru țară. Invit, totodată, opoziția la dezbateri constructive pe reformele mari ale statului, inclusiv reforma electorală.

CITIȚI și Parlamentul European a VOTAT, de principiu, acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro destinată R. Moldova

Mulțumesc tuturor europarlamentarilor care și-au manifestat din nou, prin votul dat astăzi, sprijinul pentru moldoveni, au demonstrat că își doresc ca Republica Moldova să reușească, chiar mai mult decât unii politicieni de la noi.

Guvernul rămâne deplin angajat în procesul de reformare și de modernizare a statului și se va conduce în continuare după angajamentele convenite cu partenerii de dezvoltare”, a subliniat sursa citată.

În același context, prim-ministrul s-a referit și la cei care critică reformele, în special cea a administrației publice centrale. „Toți se declară reformatori și proeuropeni, dar critică reformele, în special cea a Guvernului. Nu mi se pare corectă această abordare. Această reformă a Guvernului este foarte importantă. Noi vrem să avem instituții puternice, iar fără reforma Guvernului nu putem merge mai departe”, a conchis Pavel Filip.

Și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat astăzi, în cadrul briefingului tradițional organizat de PD, că reformă Guvernului presupune un sistem complex de măsuri. „Această reformă a fost concepută și gândită împreună experții UE. A critica această reformă înseamnă a critica și expertiza UE pe care R. Moldova a primit-o”, a punctat Candu.

Sursa citată a mai adăugat că își dorește o lege modernă și o structură cât mai eficientă și cât mai bine organizată, „inclusiv din punctul de vedere al costurilor și transparenței”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md