Reţinut de CNA, după sesizarea SFS. Un fost angajat fiscal a dispus restituirea ilegală a peste jumătate de milion de lei unui agent economic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un fost şef-adjunct al Inspectoratului fiscal din Briceni a fost reţinut, acum câteva zile, după ce Serviciul Fiscal de Stat a sesizat CNA cu privire la un caz de fraudă legat de restituirea taxei pe valoare adăugată. Potrivit informaţiilor SFS, adjunctul şefului IFS Briceni ar fi dispus restituirea TVA din buget, în sumă de 510.202 lei, companiei Labean Prime, încălcând norma legală.

Operaţiunea de ridicare a banilor însă a fost stopată de Serviciul Fiscal de Stat care a intervenit în regim de urgenţă prin blocarea tranzacţiei. Analizând riscurile acestei restituiri, Serviciul Fiscal de Stat a dispus anularea actelor perfectate în mod ilegal din numele SFS şi a întreprinse măsurile necesare pentru suspendarea operaţiunilor la conturile bancare şi restituirea banilor la buget.

Totodată, SFS a sesizat instituţiile de drept cu privire la acţiunile ilegale ale foştilor colaboratori ai Inspectoratului fiscal de stat teritorial, bănuiţi că ar fi fost implicaţi în restituirea ilegală a peste jumătate de million de lei.

În urma acţiunilor de urmărire penală, fostul şef-adjunct al IFS Briceni a fost reţinut pentru 72 de ore, fiind bănuit de comiterea abuzului de serviciu. Acesta se află, în prezent, în arest preventiv pentru 30 de zile, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare pe un termen de până la 6 ani sau o amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale – în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Cazul se află în gestiunea procurorilor anticorupţie, iar Serviciul Fiscal de Stat anunţă că va acorda suport organelor de anchetă în vederea documentării cazului sub toate aspectele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...