Medicii din Republica Moldova ar putea rămâne fără salarii: O lipsă de zeci de milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Medicii din Republica Moldova ar putea rămâne în curând fără salarii. Deși încearcă să ocolească subiectul în discuțiile cu jurnaliștii, totuși, unii directori recunosc că abia de fac față situației, iar în unele spitale doctorii își primesc salariile fără procentele care ar trebui să le revină pentru indicatorii de performanță.

Explicația e simplă – nu sunt bani și, se pare, nici nu vor fi până la sfârșitul anului, așa că directorii, dacă vor să-și păstreze personalul, vor trebui să strângă cureaua și să caute cum să astupe găurile salariale, scrie e-sănătate.md.

La Cantemir, de exemplu, personalul medical din spital ridică leafa fără adaosul pentru indicatorii de performanță. Situația e așa de la începutul anului. Administrația recunoaște că nu are de unde, întrucât Compania Națională de Asigurări în Medicină a contractat instituția cu trei milioane de lei mai puțin decât a cerut conducerea.

Nici la Comrat nu ajung bani pentru salarizare. Elena Novac, managerul Spitalului a declarat și ea pentru sursa citată că ar mai avea nevoie pentru salarii de aproximativ jumătate de milion de lei. Ea spune că nici la serviciile cu plată nu poate spera că va aduna prea mulți bani. Din cauză că s-au scumpit la începutul anului, oamenii nu prea vor să cheltuie.

Neoficial și alți directori de spitale se plâng că nu le ajung bani pentru salarii și că nu pot plăti pentru indicatorii de performanță. Ei sunt nevoiți să-și roage angajații să meargă în concedii forțate și să închidă anumite secții. Dacă totuși ar trebui să achite salariile, conform regulamentului salarizării aprobat vara trecută, unele instituții riscă să rămână fără bani pentru salarii deja în luna septembrie.

Un document ajuns în posesia Redacției Sănătate INFO arată că cel puțin cinci spitale din țară ar avea nevoie de finanțare suplimentară de peste 20 de milioane de lei. Dintre acestea, doar Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” ar avea nevoie de peste 10 milioane, iar Spitalul Raional Căușeni – în jur de cinci milioane. Despre acest lucru însă nici Compania Națională de Asigurări în Medicină, nici Ministerul Sănătății și nici Sindicatele nu vorbesc. Dimpotrivă, autoritățile încearcă să ne convingă că lucrurile în domeniu merg strună.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...