18:43:55 23.04.2024
Stiri

Reuters: Trump va oferi GAZ american țărilor dependente de livrările din Rusia

Știri 04.07.2017 10:30 Vizualizări2226 Autor: Ziarul National
Reuters: Trump va oferi GAZ american țărilor dependente de livrările din Rusia Income Magazine


Președintele SUA Donald Trump intenționează să folosească stocurile în creștere rapidă de gaze naturale lichefiate (GNL) din America ca pe un „instrument politic“, pentru a reduce dependența unor țări europene de Rusia. Trump va promova inițiativa sa la summit-ul „Celor Trei Mări“, care va avea loc pe 6 iulie în Varșovia, scrie Reuters.

La summit participă statele europene situate între Marea Adriatică, Marea Neagră și Marea Baltică, dependente de livrarile rusești de gaze naturale. Printre acestea se numără Polonia, Austria, Ungaria, Letonia și Estonia.

Potrivit Reuters, Trump va anunța la reuniunea de la Varșovia că Washingtonul dorește să-și ajute aliații, simplificând livrările de GNL din SUA către Europa Centrală și de Est.

Majorarea livrărilor de gaze naturale din SUA va slăbi influența Rusiei în regiune, care folosește energia, în special gazele naturale, pe post de armă. „Cred că SUA se vor dovedi mai binevoitoare dacă vor începe să ajute alte țări să fie mai puțin dependente doar de un furnizor“, declara James Jones, fost oficial NATO, citat de paginaderusia.ro.

Inițiativa de a crește exporturile americane de gaze către Europa este sprijinită și de colegii lui Trump din Partidul Republican, care cer de mult timp o atitudine mai dură față de Rusia. „Această inițiativă va submina strategia lui Putin și a altor oameni cu putere, care încercă să utilizeze comutatorul de energie ca element de atac geostrategic“, a declarat senatorul republican Cory Gardner.

„În multe privințe, exporturile de GNL american către Europa reprezintă cea mai mare amenințare din partea SUA pentru Rusia“, a declarat pentru Reuters expertul polonez Michal Baranowski.

La rândul său, Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA, a criticat proiectul conductei de gaz „Nord Stream – 2“.

„Nicio țară nu ar trebui să folosească energia pe post de armă. Nord Stream – 2 este o afacere proastă pentru Europa. Acum nu este momentul pentru a consolida dependența Europei de gazul rusesc“, a explicat el.

Potrivit lui Biden, Europa trebuie să își diversifice furnizorii de energie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md