(VIDEO) Eurodeputat: UE va acorda 100 de milioane de euro Republicii Moldova doar dacă vor fi respectate recomandările Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană va acorda asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro doar dacă sistemul electoral de vot mixt, propus de Partidului Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) va respecta pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția pentru ca acești bani să poată ajunge la cetățeni. Despre aceasta a menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul intervenției sale în plenul Parlamentului European la dezbaterea de ieri.

„Obiectivul meu în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete a fost să mă asigur că Republica Moldova îndeplinește condițiile necesare pentru a primi aceste fonduri europene și că noi creăm condițiile, premisele, ca banii să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, și anume la oameni”, a precizat deputatul european.

Acesta a evidențiat condițiile pe care țara noastră trebuie să le respecte pentru a dispune de această asistență financiară. Este vorba de „precondițiile legate de existența statului de drept și a unui sistem multipartinic. Iar în acest domeniu, domnule vicepreședinte Dombrovskis, vă solicit ca la nivelul Comisiei Europene să se întreprindă tot ce este necesar pe lângă autoritățile de la Chișinău pentru a ne asigura că sistemul electoral respectă pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția pentru ca acești bani să poată ajunge la cetățeni. Doar în aceste condiții și doar dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt pe deplin implementate banii pot ajunge la oameni”, este convins Siegfried Mureșan.

Totodată, eurodeputatul mai spune că se referă și la condițiile legate de combaterea corupției, combaterea spălării banilor. „Aici, domnule vicepreședinte, rolul Comisiei Europene este foarte clar: să monitorizați atent situația și fiecare tranșă să fie plătită doar dacă aceste condiționalități concrete sunt îndeplinite”, a conchis deputatul european Siegfried Mureșan.

Menționăm că Parlamentul European a organizat ieri dezbateri pe marginea ajutorului macro-financiar european pentru Republica Moldova, asta după ce acum o lună instituţia a decis să ia o pauză, în contextul în care guvernarea a iniţiat procesul de trecere la sistemul electoral de vot mixt.

Amintim că astăzi Parlamentul va lua o decizie privind acordarea asistenței macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru țara noastră.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...