15:30:58 19.04.2024
Stiri

VIDEO // DEZBATERI în Parlamentul European cu privire la cele 100 de milioane de euro promise R. Moldova de UE

Politică 03.07.2017 21:47 Vizualizări10743 Autor: Ziarul National
VIDEO // DEZBATERI în Parlamentul European cu privire la cele 100 de milioane de euro promise R. Moldova de UE


În Parlamentul European (PE) au avut loc astăzi dezbateri privind asistenta macrofinanciară de 100 de milioane de euro destinate R. Moldova. O intervenție a avut și europarlamentarul Siegfried Muresan, care a cerut Comisiei Europene ca banii să fie acordați doar dacă guvernarea de la Chișinău se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește schimbarea sistemului electoral.

„Obiectivul meu în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete a fost să mă asigur că R. Moldova îndeplinește condițiile necesare pentru a primi aceste fonduri europene și că noi creăm condițiile, premisele, ca banii să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, și anume la oameni. La ce criterii mă refer? În primul rând, la precondițiile legate de existența statului de drept și a unui sistem multipartinic. Iar în acest domeniu, domnule vicepreședinte Dombrovskis, vă solicit ca la nivelul Comisiei Europene să se întreprindă tot ce este necesar pe lângă autoritățile de la Chișinău pentru a ne asigura că sistemul electoral respectă pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția pentru ca acești bani să poată ajunge la cetățeni”, a menționat Mureșan în plenul PE.

Potrivit lui Mureșan, care este și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, doar dacă sunt implementate recomandările Comisiei de la Veneția banii vor putea fi virați Republicii Moldova.

„Doar dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt pe deplin implementate, banii pot ajunge la oameni. În al doilea rând, mă refer la condițiile legate de combaterea corupției, combaterea spălării banilor, pe care le-a menționat raportorul și pe care le-am introdus în opinia Comisiei pentru bugete. Aici, domnule vicepreședinte, rolul Comisiei Europene este foarte clar: să monitorizați atent situația și fiecare tranșă să fie plătită doar dacă aceste condiționalități concrete sunt îndeplinite”, a conchis europarlamentarul.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md