Acordarea asistenței Republicii Moldova, discutată astăzi în Parlamentul European

Parlamentul European a discutat în ședința de luni seara subiectul acordării asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Raportorul acestei chestiuni Sorin Moisă, comisarul Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social, comisar responsabil și pentru stabilitatea financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, precum și practic toți vorbitorii din Parlamentul European au susținut acordarea acestui ajutor, doar că unii au cerut condiții suplimentare, inclusiv condiționarea cu renunțarea la modificarea sistemului electoral.

Sorin Moisă a amintit că după criza din 2014-2015, Republica Moldova și-a revenit și are semnat și un acord cu Fondul Monetar Internațional. „Republica Moldova este în procesul de recuperare a stabilității financiare după o perioadă dificilă”, a precizat el. Raportorul a menționat că ajutorul va fi acordat Republicii Moldova doar în urma unor condiții stabilite și convenite cu autoritățile de la Chișinău. „Prima tranșă va fi acordată, iar apoi condiționalitățile se vor referi la următoarele 2 tranșe. Reformele trebuie să se axeze pe sectorul energetic, combaterea spălării de bani, independența judiciară, combaterea corupției, implementarea acordului de liber schimb”, a adăugat Sorin Moisă.

Și comisarul Dombrovskis a insistat asupra condițiilor pe care trebuie să le respecte Republica Moldova. „Comisia va monitoriza aceste precondiții. Nu se va acorda asistență Moldovei dacă nu sunt respectate condițiile economice și celelalte”, a declarat el.

Votul în Parlamentul European pe marginea acestui subiect va avea loc marți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.