14:07:29 18.04.2024
Stiri

Ce spuneau în 2013 Tudor Deliu și Igor Dodon despre aprobarea sistemului mixt. Detalii din stenograma ședinței Parlamentului din 18 aprilie 2013

Politică 03.07.2017 21:13 Vizualizări3754 Autor: Ziarul National
Ce spuneau în 2013 Tudor Deliu și Igor Dodon despre aprobarea sistemului mixt. Detalii din stenograma ședinței Parlamentului din 18 aprilie 2013


Pe rețelele de socializare a apărut descifrarea stenogramei ședinței Parlamentului din 18 aprilie 2013, atunci când deputații au aprobat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt. Liberal-democratul Tudor Deliu, precum și socialistul Igor Dodon optau pentru trecerea la acest sistem.

„Deci, Partidul Liberal Democrat din Moldova va susține acest proiect de lege, dat fiind faptul că sistemul mixt a fost un obiectiv al PLDM, care a fost discutat cu alegătorii atât în primăvara și în vara anului 2009, cât și în toamna anului 2010 și a avut o susținere a alegătorului”, spunea atunci Tudor Deliu.

Totuși, liberal-democratul a spus că formațiunea pe care o reprezintă va veni cu mai multe amendamente pentru lectura a doua. „Dar am vrut aici, cu permisiunea dumneavoastră, dacă acceptați, o modificare a alineatului (4) al articolului 3 din proiect, la „Dispoziții finale și tranzitorii.” Părerea noastră că acest alineat (4) cu referință la localitățile din stânga Nistrului lasă loc pentru interpretări. De aceea, propun o nouă redacție a acestui alineat, citez: „În cazul în care în localitățile din stânga Nistrului autoritățile R. Moldova nu vor reuși constituirea circumscripțiilor uninominale în vederea respectării dreptului la vot al cetățenilor din localitățile din stânga Nistrului, Comisia Electorală Centrală …” și mai departe după text”, se arată în stenograma ședinței Legislativului.

La rândul său, socialistul Igor Dodon spunea că „majoritatea populației este dezamăgită de clasa politică din R. Moldova și au pierdut încrederea în partidele politice”.

„Sistemul actual electoral favorizează partidele care au un lider puternic și nu contează cine o să fie mai departe pe listă. Foarte des se întâmplă așa că partidul votează sau este votat un partid de alegători datorită doar primei persoane și mai departe trec 20 – 30 de persoane care nu sunt cunoscute. Acest proiect de lege, în opinia noastră, parțial, poate să rezolve problema, însă creează și o mulțime de probleme. Noi, conceptual, pentru prima lectură, vom accepta această propunere, însă pentru a doua lectură avem mai multe întrebări în ceea ce ține de partea stângă a Nistrului. Unu. Doi. Riscul de corupere masivă a alegătorilor, care, de asemenea, este o întrebare. Și a treia întrebare, pe care, domnule autor, trebuie să o luați în calcul, în caz dacă nu se alege prim-ministru, nu se alege Guvernul și avem alegeri anticipate în 3 – 4 luni. Codul electoral, conform recomandărilor experților internaționali, nu poate fi modificat cu 6 luni înainte de campania electorală. Adică, aici avem un risc care trebuie să-l luăm în calcul. De aceea, ca primă lectură, conceptual, eu vă propun să-l susținem. Să vedem ce se întâmplă cu nominalizarea Guvernului în următoarele 10 – 9 zile și mai departe lucrăm asupra lecturii a doua. Și încă un moment important pentru colegii care sunt categoric împotrivă. Acum două zile, pe data de 16 aprilie, exact așa proiect a fost votat în primă lectură în Duma de Stat a Federației Ruse. Vă mulțumesc”, spunea Dodon.

De menționat că actualmente PLDM și liderul fracțiunii liberal-democraților în Parlament, Tudor Deliu, se opun schimbării sistemului electoral. Potrivit lui Deliu, sistemul electoral uninominal promovat de PD comportă riscuri de corupere atât a alegătorilor, cât şi a celor aleşi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md