Potrivit un mesaj distribuit prin intermediul televiziunii siriene de stat, armata a decis încetarea focului pentru a susţine "eforturile de reconciliere", fiind a doua hotărâre de acest gen din ultimele două săptămâni.

Un purtător de cuvânt al Frontului de Sud, o coaliţie a grupării rebele Armata Siriană Liberă, pune la îndoială faptul că armata siriană şi aliaţii săi sprijiniţi de Iran vor opri atacurile de pe frontul din Deraa şi din provincia Quneitra.

În data de 17 iunie, armata siriană a anunţat încetarea focului doar în oraşul Derra, de-a lungul graniţei cu Israelul, dar rebelii sirieni susţin că a fost un anunţ fals.

Săptămâna trecută, rebelii sirieni au lansat o ofensivă împotriva provinciei Baath, capitala Platoului Golan, şi au reuşit să ocupe teritorii din sudul şi vestul oraşului. Ulterior, un contraatac al armatei i-a împins pe rebeli către poziţiile lor anterioare.

Armata israeliană a lovit, de asemenea, mai multe poziţii ale armatei siriene în zonă, unde gruparea Hezbollah, sprijinită de Iran, are o prezenţă puternică.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.