16:26:50 18.04.2024
Stiri

REACȚIA Autorității Aeronautice Civile legată de INCIDENTUL cu implicarea avionului companiei „Fly One”: „Nu putem să ne implicăm în INVESTIGAREA cazului”

Social 03.07.2017 15:40 Vizualizări5204 Autor: Ziarul National
REACȚIA Autorității Aeronautice Civile legată de INCIDENTUL cu implicarea avionului companiei „Fly One”: „Nu putem să ne implicăm în INVESTIGAREA cazului” anticoruptie.md


Autoritatea Aeronautică Civilă din R. Moldova susține că nu se poate implica în investigarea incidentului înregistrat ieri, atunci când o navă a companiei „Fly One”, cu 170 de oameni la bord, a fost nevoită să se întoarcă la sol după ce echipajul a depistat unele probleme tehnice. Și asta pentru că zborul „Fly One”, de pe cursa Heraklion-Chișinău, „a fost operat cu aeronava armenească, care este în regim wet lease”.

Menționăm că pasagerii care urmau să ajungă încă ieri din Grecia la Chișinău se mai află și astăzi la Heraklion. „Consulatul și Ambasada Moldovei la Atena ne-au anunțat ca zborul „Fly One” Heraklion-Chisinau va fi în jurul orei 22.00, astăzi. Tare sper să nu fie același avion, pe care compania încearcă încă să îl repare, ci să fie arendat un altul. Cel puțin, toți pasagerii cu care am vorbit nu vor să urce în avionul defect. Dar, din câte știu, în Heraklion nici nu există specialiști care să vrea să îl repare. Între timp, hotelul ne-a anunțat că putem lua prânzul la ora 13.30”, a scris pe Facebook Vitalie Condrațchi, unul dintre pasagerii care a trăit ieri momentele de panică în avion, când aeronava a zburat o oră de-asupra mării după decolare, ca în final să se întoarcă din drum.

„Ne exprimăm regretul în legătură cu incomoditățile create pasagerilor cursei Heraklion - Chisinau din 2 iulie 2017, operată de compania „Fly One”, urmare a defecțiunii depistate în timpul zborului, care a determinat revenirea aeronavei pe aeroportul de plecare și vine cu următoarele precizări: Zborul „Fly One” a fost operat cu aeronava armenească, care este în regim wet lease, ceea ce nu permite AAC al R. Moldova să se implice în investigarea evenimentului aeronautic. Conform prevederilor sistemului european de verificare a aeronavelor străie SAFA, raportul privind condițiile de operare va fi examinat de către Autoritatea Aeronautică din Armenia, sub a cărei monitorizare se află aeronava”, precizează AAC al R. Moldova.

Totuși, responsabilii Autorității Aeronautice Civile spun că vor solicita o informație amplă despre circumstanțele operării zborului de la colegii din Armenia.

„În același timp, imediat după revenirea din Heraklion pe Aeroportul Internațional Chișinău, în cadrul programului UE de verificare a aeronavelor străine, AAC al R. Moldova va iniția inspecția SAFA al aeronavei, pentru a stabili condițiile ulterioare de navigabilitate. De asemenea, îndemnăm toți pasagerii cursei, inclusiv a celor ulterioare care au înregistrat întârzieri, să solicite compensații, care sunt garantate prin Regulamentul privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 836 din 08 noiembrie 2012”, se mai arată în comunicatul instituției.

Cei care vor dori să solicite compensații pot să găsească procedurile de obținere a acestora pe http://www.caa.md/rom/passenger_rights/ , precum și în ghidul elaborat de AAC.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md