Un student de la UTM a propus un proiect de construire a unui centru inovațional pentru copii

4_result-1500×892
Foto: utm.md

Absolventul Facultății Urbanism și Arhitectură Dumitru Gazea și-a propus să elaboreze în cadrul tezei de licență un Centru oncologic inovaţional pentru copii (COIC), care urmează a fi construit în mun. Chișinău. Tânărul crede că un asemenea centru în ţara noastră ar implementa un tratament medical inovaţional, mai eficient, al copiilor bolnavi de cancer și ar spori esenţial rata de însănătoşire a acestora.

Potrivit site-ului universității, în baza unui studiu de fezabilitate, s-a găsit oportună amplasarea acestuia pe un teren în pantă, de 35 ha, în zona Botanicii de Sus, între străzile Grenoble și Drumul Schinoasei, în apropierea instituțiilor medico-sanitare publice.

Centrul va fi format dintr-un edificiu cu mai multe zone funcționale, având un aspect modern și original, corelat cu formele reliefului și planul urbanistic existent, va fi dotat cu un sistem energetic inteligent, ceea ce va permite reducerea consumului cu circa 50 la sută, precum și un sistem de filtrare și ventilare a aerului, echipament și utilaj modern de tratament, cercetare și logistic.

collage

Absolventul propune ca fundația, pereţii, planșeele, scările şi alte structuri de rezistență ale edificiului să fie turnate din beton armat monolit, ca sisteme inseparabile în spațiu, ce funcţionează ca un tot întreg în orice situație de compunere a forțelor. Au fost luate în calcul prevederile antiseismice şi antiincendiare, măsurile de protecție contra coroziunii. În baza calculelor privind fonul natural din or. Chișinău – temperatura, viteza şi umiditatea aerului, temperatura medie de radiaţie, la proiectarea Centrului s-a ținut cont de faptul de a asigura în interior o temperatură medie de 18oC şi un nivel de umiditate a aerului de 50%. Volumul investiţiilor din bugetul de stat şi contribuţiei partenerilor externi de dezvoltare ai RM în COIC se estimează la  521 289 mii lei cu o amortizare anuală la cota de 23 653 mii lei pe parcursul a 9,8 ani.

Capacitatea centrului ar fi de 400 de paturi pentru copii aflați în stare gravă și 160 de paturi – pentru copii ce trec perioada de convalescenţă. De asemena, sunt propuse și condiții favorabile și pentru părinți, ceea ce le va oferi posibilitatea să se afle alături de copii pe toată perioada de tratament – circa 150 de locuri cu toate condițiile necesare, asistența psihologică și medicală. Se propune și fondarea unui centru de creație, teatru, cinema, săli de studiu preșcolar-școlar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente