Vladimir Soloviov: Ceea ce i se întâmplă lui Șevciuk este o reglare de conturi. Când a venit el la putere a făcut același lucru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Redactorul-șef al portalului NewsMaker, Vladimir Soloviov, este de părere că ceea ce i se întâmplă fostului aşa-numit lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, seamănă cu o luptă politică, în care cei care au venit la putere au început să-și regleze conturile cu adversarii.

Jurnalistul aminteşte că, atunci când la putere în Transnistria a venit Evgheni Șevciuk multă lume și-a pierdut funcțiile sau din regiune au trebuit să plece oameni care au deținut anumite funcții.

„Din Transnistria atunci a plecat investigatorul Penkovski care s-a ocupat de cazul adeptului lui Șevciuk, Ghenadi Kuzmiciov. Kuzmiciov înainte de alegeri chair fusese reținut, a fost în arest, iar după venirea lui Șevciuk la putere a fost eliberat și a început să ocupe anumite funcții – mai întâi de șef a serviciului de pază a președintelui, apoi a condus vama, ministerul de interne etc. Și oamenii de pe urma cărora a avut de suferit Kuzmiciov atunci nu s-au simțit prea bine. De exemplu Adrian Penikovski a plecat din Transnistria la Moscova, iar actualul procuror, care deținea aceeași funcție și atunci, Gurețki, a fost eliberat din funcție. Și iată că acum procurorul Transnistriei, Gurețki a inițiat lipsirea lui Șevciuk de imunitate, iar investigatorul Penkovski a revenit recent în Transnistria și a devenit judecător la Curtea supremă”, a declarat Soloviov în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Acesta anunţă că, depoziții împotriva lui Șevciuk ar fi depus și cei care au lucrat alături de el cât timp acesta a fost „președinte”.

„Îl am în vedere pe fostul șef al KDB-ului transnistrean, Zențov. După cum susține procuratura transnistreană, anume el a fost cel care i-a găsit pe acești doi oameni din film. Celor doi deținuți li s-a promis amnistiere și recompensă în bani pentru a se filma în aceste documentare care să-i compromită pe adversarii lui Șevciuk”, mai spune jurnalistul.

Acesta mai declară că „Moscova a explicat noii puteri din Transnistria că trebuie să fie asigurată o perioadă stabilă post-electorală, adică un transfer pașnic al puterii, iar apoi să nu fie organizate vânători de vrăjitoare”, doar că „este o exagerare să se creadă că autoritățile transnistrene sunt total subordonate Moscovei, acestea au totuși o anumită libertate de acțiuni”.

Privind finalitatea dosarelor lui Şevciuk, care se ascunde la Chişinău, Soloviov a declarat că nu exclude că acesta ar fugi cât mai curând la Moscova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...