Şef de Direcţie din cadrul MAIA, împreună cu un antreprenor, trimişi în judecată. Au obţinut un grant de la Banca Mondială prin înşelăciune şi neglijenţă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a şefului Direcţiei administrare şi control din cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare pentru neglijenţă în serviciu cu cauzarea urmărilor grave. Împreună cu acesta, pe banca acuzaţilor va compărea şi administratorul Cooperativei de Întreprinzător „Strugurele Auriu”, în acţiunile căruia procurorii au reţinut comiterea infracţiunilor de fals în declaraţii şi escrocherie cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari. Dacă va fi recunoscut vinovat de neglijenţă în serviciu, şeful de Direcţie din cadrul AIPA riscă până la 6 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Concomitent, pentru escrocherie şi fals în declaraţii, cooperatistul riscă până la 15 ani de detenţie.

În concret, în intervalul lunilor ianuarie-februarie 2014, urmărind scopul obţinerii prin înşelăciune a unui grant alocat Republicii Moldova de Banca Mondială în cadrul proiectului Agricultură Competitivă (MAC-P) „Stimularea investiţiilor pentru promovarea accesului la pieţele de desfacere” monitorizat de către Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA) şi Agenţia de intervenţii şi plăţi în agricultură (AIPA) întreprinzătorul, a convins un grup de producători să fondeze o Cooperativă de Întreprinzător, cărora le-a promis beneficii financiare comune.

În continuare, administratorul Cooperativei a depus la AIPA o cerere prin care a solicitat alocarea grantului investiţional pentru procurarea a două camioane cu semiremorci frigorifice şi a utilajului frigorific necesar modernizării depozitului, în care a indicat că valoarea totală a proiectului este de 11.512.820 lei, iar costul obiectului investiţional pentru porţiunea de grant este de 9.896.500 lei, din care valoarea grantului este de 42,3 % iar sursele atrase de 57,7%.

Ulterior, deşi nu dispunea de surse proprii pentru investiţie, în scopul realizării intenţiilor sale infracţionale şi redării unui aspect legal privind corespunderea criteriilor de eligibilitate pentru obţinerea grantului, administratorul CÎ „Strugure Auriu” a prezentat coordonatorului de proiect, precum şi Direcţiei Administrare şi Control din cadrul AIPA date false. În consecinţă, din neglijenţa şeful DAC din cadrul AIPA a MAIA, în luna septembrie 2014, a fost a perfectat contractul de acordare respectivei Cooperative a porţiunii de grant în valoare de 4.865.000 lei, bani care au fost transferaţi la contul beneficiarului.

Conştientizând că nu este în posibilitate de a realiza obligaţiile asumate şi anume de a asigura cofinanţarea obiectului investiţional în valoare de cel puţin 50% din suma totală a investiţiei în conformitate cu cererea de solicitare a grantului investiţional, cooperatistul a utilizat banii grantului doar pentru procurarea a două camioane cu semiremorci frigorifice, aportul cooperativei fiind doar de 870.860 lei, ceea ce reprezintă circa 15,73 % din totalul investiţiei ce urma să o efectueze beneficiarul.

Antreprenorul a beneficiat în mod ilegal de grantul alocat de Banca Mondială în valoare de 4.865.000 lei, mijloace financiare, care potrivit acordului dintre Republica Moldova şi Banca Mondială, urmează a fi rambursate finanţatorului din contul statului.

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...