Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dosarul licitaţiilor trucate în educaţie:…

Dosarul licitaţiilor trucate în educaţie: Milioane cu statul de pe banca acuzaţilor

În mai puţin de două săptămâni, Judecătoria Chişinău ar putea pronunţa sentinţe pe numele a patru inculpaţi învinuiţi de corupţie în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie. Se întâmplă după ce inculpaţii au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori şi au cerut examinarea cauzei în procedură simplificată. La sfârşit de mai, în altă cauză penală, pe banca acuzaţilor au ajuns doi administratori de firme şi două funcţionare de la DETS Buiucani. Alţi 15 agenţi economici şi funcţionari sunt vizaţi în cea de-a treia cauză penală deschisă în acest dosar, aflată încă la etapa urmăririi penale.

Toate persoanele, 24 la număr, sunt cercetate în stare de libertate. 17 dintre acestea nu s-au aflat decât o lună în arest la domiciliu sau în izolatorul CNA, pentru că, la sfârşit de 2016, magistraţii au deschis urmărirea lor penală sub control judiciar. În timp ce doar o companie importantă vizată în dosar, „Sanex Comerţ”, este inclusă de Agenţia Achiziţii Publice (AAP) în lista de interdicţie, fără dreptul de a participa la licitaţii, o altă firmă, „Lovis Angro”, al cărei administrator se află pe banca acuzaţilor, continuă să facă afaceri cu statul, câştigând, de la început de 2017, licitaţii în valoare de peste 25 de milioane de lei.

Scandalul grădiniţelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale, au fost reţinute şi escortate la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. La scurt timp, CNA a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe, dar şi un studiu care viza companiile implicate în scandal, acestea fiind blamate public.

Patru şedinţe, cinci inculpaţi, o sentinţă

La 10 iulie, după doar trei şedinţe de judecată, dintre care una – amânată, magistrata Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, Galina Moscalciuc, ar putea pronunţa o sentinţă pe numele Nataliei şi al lui Serghei Bahcivanji, reprezentanţi ai „Sanex Comerţ” SRL, al lui Andrian Lemnaru, jurist la Spitalul Raional Hânceşti şi al lui Victor Goroholschi, şef al serviciului achiziţii publice al aceleiaşi instituţii medicale. Potrivit procurorului anticorupţie, Ion Munteanu, „inculpaţii au depus cerere pentru examinarea cauzei în procedură simplificată, adică în baza probelor administrate la etapa urmăririi penale, ceea ce înseamnă că nu vor fi administrate alte probe, ci doar vor fi audiaţi inculpaţii”. Disjunsă de la acest dosar a fost cauza penală în privința lui Eugeniu Vereaghin, şef al secţiei alimentare a Ministerului Apărării, care nu a recunoscut vina.

În gestiunea procurorului Ion Munteanu se află ambele cauze trimise în judecată

După 20 de zile de aflare în izolatorul CNA, Natalia şi Serghei Bahcivanji, despre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris că sunt fiica şi ginerele Tatianei Cebotari, consilieră a fostei ministre a Educaţiei, Corina Fusu, au fost eliberaţi sub control judiciar. Cei doi sunt acuzaţi de corupere activă comisă de două sau mai multe persoane, riscând detenţie de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de 200-350 de mii de lei.

„Sanex Comerţ” SRL, cu sediul în satul Alexandrovca, raionul Ialoveni, este administrată de Stepanida Grosu. SRL-ul a livrat, în 2016, numai grădiniţelor din sectoarele Centru, Botanica şi Ciocana, produse alimentare în valoare de circa 8 mln de lei. În acelaşi timp, firma a semnat circa 250 de contracte cu instituţii de învăţământ sau spitale de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cu Ministerul Apărării şi IMSP SR Hânceşti. În ultimii ani, potrivit datelor Registrului de Stat al Achiziţiilor Publice, „Sanex Comerţ” a livrat produse alimentare Spitalului din Hânceşti în valoare de peste 1,7 mil. de lei, iar Ministerului Apărării – de 1,1 mil. de lei.

Eugeniu Vereaghin, şeful secţiei alimentare a Ministerului Apărării, acuzat de trafic de influenţă, riscă amendă de 100–150 mii de lei sau închisoare de până la cinci ani. Acuzaţiile procurorilor au fost recunoscute şi de cei doi angajaţi ai Spitalului Raional Hânceşti: Andrian Lemnaru, învinuit de trafic de influenţă, şi Victor Goroholschi, trimis în judecată pentru corupere pasivă.

„Sanex Comerţ” SRL este singura firmă figurantă în scandal care a ajuns în lista de interdicţii a Agenţiei Achiziţii Publice. La 2 ianuarie, după solicitări ale Direcţiilor Educaţie din sect. Botanica şi Ciocana, ale Primăriei Soroca, LT „Petre Ştefănucă” şi ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), pe motiv că nu şi-a îndeplinit obligaţiunile contractuale, „Sanex Comerţ” a primit interdicţia de a participa la licitaţii publice până în 2020.

„Milionar” pe banca acuzaţilor

În cea de-a doua cauză trimisă în judecată, pe banca acuzaţilor sunt Natalia Braga-Bajora, şefa grupului alimentar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport, Buiucani, Carina Pendus, jurist în aceeaşi Direcţie, Ghenadie Nicorici, administrator al „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, şi Lilian Sofrone, administrator al „Lovis Angro” SRL.

Veronica Solomiţchi, şefă interimară a DETS Buiucani, a anunţat că, imediat după reţineri, şefa grupului alimentar şi jurista au fost suspendate din funcţii, iar la Agenţia Achiziţii Publice au fost înaintate cereri privind introducerea firmelor vizate în lista de interdicţie. Funcţionara spune că înainte ca „Sanex Comerţ” SRL să fie eliminată din procesele de licitare, Direcţia Educaţie Buiucani a formulat demersuri detaliate pentru includerea în listă a firmelor „Crinic Grup” şi „Lovis Angro”.

„Am avut şi necorespunderea mărfii. Au fost cazuri în care merele au fost restituite furnizorului, pentru că într-o grădiniţă calitatea nu corespundea, adică erau aduse mere de două soiuri. Deci, unui copil îi revenea un anumit măr, galben, altuia – roşu. Nu e corect. În regim de urgenţă, agentul economic a fost sesizat să ridice marfa şi să ofere alt produs, aşa cum e stipulat în contract (…) Nu cunoaştem de ce nu au fost incluşi aceşti agenţi în lista neagră”, a explicat Veronica Solomiţchi.

Cei doi oameni de afaceri, inculpaţi în dosar, apar şi în interceptările publicate de CNA. În una dintre discuţii, figurează un oarecare „Ghena”, care îşi îndeamnă şoferul să ducă lotul de cartofi de proastă calitate, trataţi cu sulfat, la o grădiniţă de la Buiucani sau să-i mănânce singur. Şoferul îi răspunde că nu vrea să se otrăvească. Personajul se dovedeşte a fi omul de afaceri Ghenadie Nicorici, iar „Crinic Grup” SRL şi „Cordacom” SRL, cu sediul în acelaşi apartament de pe Calea Ieşilor din Chişinău, i-au adus zeci de milioane de lei în ultimii ani. În timp ce acesta a încetat contractele cu statul după declanşarea scandalului, celălalt businessman, Lilian Sofrone, continuă să obţină milioane din contracte cu statul.

De departe, pentru Lilian Sofrone, anul 2017 este mult mai profitabil decât 2016. În primele şase luni, „Lovis Angro” SRL a semnat peste 278 de contracte (!) de aprovizionare cu produse alimentare a unor instituţii de pe întreg teritoriul R. Moldova, în valoare de 25 639 810 de lei (!), conform informaţiilor Registrului Agenţiei Achiziţii Publice.

Cel mai valoros contract, de peste 700 de mii de lei, a fost semnat la 19 iunie cu Primăria Soroca, pentru livrarea produselor alimentare în cel de-al II-lea semestru al anului. Se pare că agentul economic este pe placul autorităţilor din această localitate, deoarece şi Spitalul Raional de aici a desemnat srl-ul câştigător al concursului pentru livrarea produselor alimentare în primul semestru din 2017 în valoare de 439 de mii de lei. Un alt contract profitabil, de 600 mii de lei, „Lovis Angro” a semnat în martie curent, când a câştigat licitaţia pentru livrarea produselor alimentare Colegiului Naţional al Poliţiei de Frontieră.

„Lovis Angro” este cea de-a treia afacere a lui Lilian Sofrone. Într-un act al Serviciului Fiscal de Stat din 2012, acesta figurează drept posesor al cheii publice al „Lisofcom” SRL, firmă cu performanţe de invidiat în domeniul licitaţiilor, care îşi are sediul pe aceeaşi adresă ca şi „Lovis Angro” SRL, str. Columna nr. 170, dar care este administrată în prezent de Alexandru Buga şi Octavian Dodi. În 2011-2013, SRL-ul a obţinut peste 900 de contracte pentru aprovizionarea cu produse alimentare a zeci de instituţii de învăţământ, spitale, unităţi militare şi chiar a Grădinii Zoologice din Chişinău. De asemenea, din 2011, „Lisofcom” este şi unul din furnizorii de produse alimentare pentru Ministerul Apărării. În 2012, pentru prezentarea documentelor false, agentul economic ajunge în lista neagră. Ulterior, pe piaţă îşi impune monopolul un alt srl, „Artprest Grup”, având aceeaşi adresă. Potrivit unui studiu al CNA, Lovis Angro SRL a fost preluată de persoane care reprezentau anume această firmă. La rândul său, „Artprest Grup” SRL câştigă sute de licitaţii pentru livrarea produselor alimentare în grădiniţe, spitale şi centre de sănătate, dar pe 30 noiembrie 2015 este inclusă în lista neagră pentru „executarea necorespunzatoare a clauzelor contractuale”. Ulterior, licitaţii de milioane începe a câştiga „Lovis Angro”, administrată de Sofrone.

Într-o conferinţă de presă susţinută imediat după reţinerile din noiembrie 2016, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, declara că, la etapa deferirii dosarului în justiţie, se angajează să facă publice rechizitoriile. Apelat, acesta a precizat că îşi respectă promisiunile şi va oferi rechizitoriile după ce vom expedia o solicitare de informaţii.