11:50:31 19.04.2024
Stiri

LE PASĂ // Băștinașii plecați la muncă peste hotare au ridicat Ialoveniul „la ÎNĂLȚIME”

Social 02.07.2017 14:00 Vizualizări2457 Autor: Ziarul National
LE PASĂ // Băștinașii plecați la muncă peste hotare au ridicat Ialoveniul „la ÎNĂLȚIME” PNUD


Cetățenii născuți în orașul Ialoveni, dar care au plecat la muncă peste hotare, au strâns bani pentru a le face viața mai ușoară celor rămași acasă.

Aceștia au donat peste 2 500 de dolari, iar Guvernul Elveției a suplimentat suma, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu 20 de mii de dolari, pentru ca primăria locală să achiziționeze un autoturn destinat executării lucrărilor la înălțime.

Ialoveniul se numără, astfel, printre puținele orașe care are o astfel de autospecială în dotare, prezentată locuitorilor orașului în această săptămână, utilizarea căreia va contribui la economii la bugetul local în sumă totală de 500 de mii de lei anual. Totodată, prestarea serviciilor specializate cu această autospecială va aduce venituri anuale la bugetul local de 528 de mii de lei.

Cu ajutorul autospecialei vor fi realizate lucrări de reparaţii la înălţime, schimbare de becuri, plasare a bannerelor, lucrări la instituții publice, curățit și stropit al copacilor.

„Aceasta este un lucru indispensabil pentru orice primărie, dar mai ales pentru orașe. Cu ajutorul acestui autoturn, va fi posibilă schimbarea în termen a circa 2 000 de corpuri de iluminat stradal în fiecare an, curățarea a peste 550 de copaci masivi, care prezintă pericol din preajma a trei grădinițe, cinci școli, spitalul raional, dar și de pe străzile localității. Suntem recunoscători fiecărui băștinaș care a contribuit cu drag pentru a ridica Ialoveni la înălțimea orașelor dezvoltate”, le-a mulțumit migranților Sergiu Armașu, primarul de Ialoveni.

„Ialoveni este una dintre primele 23 de localități din Republica Moldova care a demonstrat că este posibilă implicarea originarilor în dezvoltarea locală. Este o mobilizare fără precedent, cu rezultate care aduc schimbări pozitive în viața oamenilor rămași în comunitate”, a declarat Olesea Cazacu, managera proiectului PNUD Migrație și dezvoltare locală.

Aceeași Asociație a Băștinașilor plecați din oraşul Ialoveni, creată cu sprijinul proiectului Migrație și dezvoltare locală, a reușit într-un singur an să mai amenajeze un teren de joacă pentru copii și să organizeze un campionat de lupte greco-romane, în cadrul căruia s-au făcut donații pentru echipament de sport și o sală de sport reamenajată.

Evenimentul de la Ialoveni este parte a campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ”, în care 23 de asociații de băștinași, în parteneriat cu autoritățile locale, lansează proiecte realizate în comun prin care vor îmbunătăți viața a peste 200 de mii de persoane. Proiectele se referă la îmbunătățirea infrastructurii locale și crearea condițiilor mai bune de viață pentru localnici.

Proiectele se ridică la peste 792 de mii de dolari, iar circa 118 mii dintre acestea au fost donați de migranți, prin platforma de crowdfunding Guvern 24. Alte circa 214 mii au fost alocate de autoritățile locale, iar 460 de mii de dolari – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, prin intermediul proiectului Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md