Ambasadorul SUA și-a „pierdut răbdarea”: Încrederea în vectorul european a scăzut din cauza guvernării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încrederea cetățenilor în vectorul european, care a și dus la victoria prorusului Igor Dodon la alegerile prezidențiale, este cauzată de asocierea imaginii Uniunii Europene cu actualul guvern, susține ambasadorul american în Republica Moldova, James Pettit.

În opinia ambasadorului, cetățenii Republicii Moldova au o imagine „deformată” a vectorului european, cauzată de dezamăgirea provocată de actuala guvernare, una declarat pro-europeană.

„Cum există această legătură cu Guvernul actual și vectorul european, această creează anumită confuzie. Acest rezultat este unul deformat. Iată ce se întâmplă când oamenii cred că Guvernul nu acționează corect pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”, a declarat Pettit vineri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

El a precizat că vina aparține tuturor guvernărilor care s-au perindat din 2009 și până în prezent. James Pettit s-a referit în special la Guvernul Filip, pe care l-a susținut după învestirea din ianuarie 2016.

Vreau să spun că anul trecut am văzut multă muncă, multe eforturi, pentru a aproba diferite legi, a crea diferite instituții guvernamentale, dar încă așteptăm implementarea lor. Eu cred că ne pierdem răbdarea cu Guvernul. Îndeosebi acum, când vedem că nu lucrează atât de harnic cu aceste eforturi. Noi vedem acum o anumită pauză cu aceste eforturi. Oamenii au așteptat aproape 8 ani și nu au văzut o îmbunătățire economică semnificativă. În rezultat, în fiecare zi pleacă mulți cetățeni în străinătate, iar aceasta este problema cea mai mare acum”, a remarcat ambasadorul american.

James Pettit a spus că Moldova a fost numită anterior o „poveste de succes” deoarece a stat bine la capitolul votarea reformelor și crearea anumitor instituții guvernamentale, dar că probleme au apărut atunci când a trebuit să se ajungă și la implementare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...