Parlamentul a reluat vineri dezbaterile pe marginea modificării sistemului electoral, la recomandarea Comisiei de la Veneția

Parlamentul a reluat vineri dezbaterile pe marginea modificării sistemului electoral, așa cum a recomandat atât Comisia de la Veneția cât și oficialii de la Bruxelles. La prima dezbatere participă politicieni, deputați, formatori de opinie, experți, primari, reprezentanți ai minorităților naționale. „Încercăm să avem o reprezentare cât mai largă în încercarea de a găsi un context cât mai larg, dar având în vedere starea de lucruri din Republica Moldova”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Dezbaterile au loc pe avizul Comisiei de la Veneția, în cadrul discuțiilor urmând să fie identificate soluții la recomandările Comisiei.

Andrian Candu a amintit că dezbateri similare au avut loc și până la votarea proiectului în prima lectură în Parlament. „Am ajuns la momentul să trecem la o altă etapă, având și opinia Comisiei de la Veneția. Să trecem în revistă subiectele invocate și eventuale recomandări ca ulterior să discutăm în detaliu și să venim cu soluții”, a îndemnat participanții șeful Legislativului.

Ulterior, el a făcut o scurtă prezentare a opiniei Comisiei de la Veneția, prezentând și unele propuneri de soluții la cele mai accentuate de experții Comisiei.

Spre exemplu, în privința îngrijorării Comisiei referitor riscul unor presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale dacă va fi instituția care va stabili limitele circumscripțiilor electorale, Andrian Candu a vorbit despre posibilitatea creării unei comisii formate din experți care să se ocupe de aceasta, având în vedere criteriile stabilite de Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.